“Ucuz adalet pahalıdır”

0
420

Abhaz Yargı Konseyi, Abhazya Cumhurbaşkanlığı’na, Abhaz adalet sisteminin verimliliğinin arttırılması için çeşitli öneriler içeren bir rapor sundu. Sunulan rapora göre, Abhaz Adalet mekanizmalarının etkili çalışabilmesinin önündeki en büyük engel ödenek yetersizliği. Adalet dağıtması beklenen hakim, savcı ve adli personelin maaşları çok düşük. Adliye binalarının fiziki koşulları yetersiz, hakimlerin karar verirken istişare yapacakları ayrı bir odaları bile çoğu zaman yok. Sanıklar, avukatlar, savcı ve hakimler hatta izleyiciler aynı kapıdan geçerek mahkeme salonuna giriyorlar ve bu durum ciddi güvenlik zaafiyeti yaratıyor. Cinayet, gasp, kaçakçılık ve benzeri ağır suçlarla ilgili davalara bakan hakimlerin şahsi güvenliği de gerektiği şekilde sağlanamıyor.

Abhazya Yüksek Mahkemesi Başkanı Roman Muşba’ya göre Abhazya’da mahkeme salonları çoktan beri davaların çözüme kavuştuğu yerler olmaktan çıkmış ve daha da üzücü olanı, yeni ihtilafların ortaya çıktığı yerler haline dönüşmüş durumda. Yüksek Mahkeme Başkanı’na göre Abhaz hakimler çoğu kere davalardaki yasal anlaşmazlıkların yanı sıra, duruşma salonlarının fiziksel yetersizliklerin tetiklediği ve duruşmada bizzat önlerinde gerçekleşen olaylara da çözüm üretmek zorunda kalıyorlar. A

bhazya Yüksek Yargı Konseyi raporunda çözüm olarak ise Abhazya’da adalete ayrılan bütçenin arttırılması, mahkeme ve hakimlerin güvenliği için ek tedbirler alınması, yargı kararlarının yerine getirilmesi için icra dairelerinin kurulması, duruşmalara ısrarla gelmeyenleri zorla getirmek için adli mekanizmanın tesisi hususlarında acil şekilde adım atılması önerildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz