Dijin Çurey’in kitabı çıktı

0
467

Yıllar önce anavatana yerleşen ve son altı yıldır da Abhazya’da yaşayan ve çalışmalarını sürdüren, diaspora edebiyatı ve etnoloji uzmanı Doç. Dijin Çurey’in, beklenen kitabı “Abhaz Halk Şarkıları ve Enstrümantal Müziği” yayınlandı.
Şarkı sözü ve nota bölümleri Abazaca, açıklama metinleri ise Abazaca ve Rusça hazırlanan kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde mitolojiden doğan otantik müzik enstrümanları örnekleriyle birlikte, Nart mitolojisi şarkıları ile tarihi kahramanlık şarkıları analiz ediliyor. Ayrıca Abhaz müziğinin melodik formu, ses dizisi ve vokalizmin gelişiminin yaşama yansımaları mercek altına alınıyor.
İlk Abhaz vokal enstrümantal kadın müzik topluluğu Gunda’nın ve toplulukla birlikte çalışmış önemli müzisyenlerin anlatıldığı ikinci bölümde, ayrıca Abhaz müziğine hizmet etmiş tanınmış kompozitör, şair, yazar, sahne sanatçısı ve ustaların da hayatına yer veriliyor.
Kardeş halklar Abhaz ve Adıgelerin enstrümantal kültür yapısı ile geleneksel düğün töreni ve şarkılarının işlendiği üçüncü bölümle ilgili olarak kısa bir açıklama yapan Dijin Çurey; genetik, etnik, etimolojikve tarihi açıdan aynı köklere sahip olan bu iki halkın kıyafetleri, örf adetleri, geleneksel ve folklorik ögeleri kadar müzik kültürlerinin de ortak özellikler gösterdiğini söylüyor ve “Sürgün sonrası dünyanın birçok yerine dağılan ve buralarda bir arada yaşayan Adıge ve Abhazların, yaşadıkları ülkelerde var olmaları, dillerini, kültürlerini gelecek nesillere aktarabilmeleri müzik folkloruyla mümkündür. Bu da şu demektir ki geleneksel halk şarkıları, dansları ve enstrümanları daima yaşatılmalıdır” diyor. Açıklama bölümünde Çurey ayrıca, kitabını Adıge-Abhaz halklarına ithaf ettiğini vurguluyor.
Kitabın sonunda yer alan ek bölümünde ise her enstrüman için ayrı notası bulunan Abhaz halk şarkı sözleri, Rusça müzik terimlerinden oluşan küçük bir sözlük ve fotoğraf albümü yer alıyor.
Büyük boy ve 354 sayfa olarak basılan “Abhaz Halk Şarkıları ve Enstrümantal Müziği” kitabı, oldukça az yazılı nota kaynağı olan Abhazya’da araştırmacılar ve meraklıları için önemli bir boşluğu dolduracak gibi görünüyor. (altinpost.org)

Haber: Behice Bağ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz