Abhaz Geleneksel Yaşantısı Etnomerkezde Yaşatılacak

0
490

Antik çağlardan, yakın tarihimize kadar süregelen Abhaz köy yaşantısını yansıtan geleneksel Abhaz evleri ve yaşantısı, bir etnik merkezde yaşatılacak.

“İnalast” isimli Bilim-Kültür Destekleme ve Geliştirme Abhaz-Rus Vakfı kurucusu Bella Agrba, etnomerkez projesinin oluşturulması aşamasında üst düzey yetkililerle konunun görüşüldüğünü ve onların desteğinin alındığını belirtti. Yakın zamanda merkezin inşaatına başlanacağını da bildiren Agrba, etnomerkezin Abhazya’nın misafirlerinin, Abhaz kültürüyle ve halk gelenekleriyle daha yakından tanışmalarını sağlayacağını söyledi ve “Ne zaman yabancı bir ülkeye gitsem, daha çok etnografik köylere ilgi duyuyorum. Çünkü oralarda halkın kültürü ve gelenekleri hakkında, en kısa zamanda en fazla bilgiyi edinmek mümkün” dedi ve ekledi: “Etnografik müze şeklinde bir kompleks yapmak istiyoruz, konferans salonu, el sanatları, sanat pavyonlarında sanat etkinliklerinin yapıldığı, halkımızın kültür ve gelenekleriyle ilgili her şeyin olduğu bir yer. Etnomerkezde Abhaz köy yaşantısının canlandırılmasının dışında, geleneksel dans gösterileri, koro gruplarının konserleri, tiyatro gösterileri gibi aktiviteler de planlanıyor. Kısaca söylemek gerekirse, eğer insanlar, hakkınızda bilgi sahibi değillerse, size saygı göstermiyorlar. Biz sadece bu kültürel projemizle bile bunu gerçekleştirebiliriz” dedi.

Fransa, Avustralya, Almanya, İskoçya ve Rusya gibi birçok dünya ülkesinde böyle etnomerkezler bulunmakta. Buralarda halkın kültürü canlı olarak öne çıkarılıyor, folkloru öğretiliyor, halk festivalleri ve yerel sanat etkinlikleri düzenleniyor, eğitim ve araştırma çalışmaları yürütülüyor, geleneksel el sanatları ve halk bayramları canlandırılıyor. (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz