Yeni vatan yeni dünya! “Onuncu Kafkas Cumhuriyeti; ADDER”

0
414

Biliyorsunuz, bugün itibariyle Kafkasya’da bulunan Cumhuriyetler alfabetik sırayla şunlardır;

1-Abhazya Cumhuriyeti

2-Adıgey Cumhuriyeti

3-Çeçenya Cumhuriyeti

4-Dağıstan Cumhuriyeti

5-Güney Osetya Cumhuriyeti

6-İnguşetya Cumhuriyeti

7-Kabardey-Balkar Cumhuriyeti

8-Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti

9-Kuzey Osetya Cumhuriyeti

Her Çerkesin bu cumhuriyetlere sahip çıkması-her türlü eleştiri hakları saklı olmak üzere-halk olarak var olmamızla ilgili kaçınılmaz görevidir.

Bu cumhuriyetlerden Abhazya ve Güney Osetya’nın dışındakiler Rusya Federasyonu içerisinde yer almaktadırlar. Bu dokuz cumhuriyet dünyanın diğer ülkeleri ile ikili anlaşmalar yaparak, karşılıklı ilişkileri; eğitim, ticaret, kültür alanında geliştirmeye çaba harcamaktalar.

Beğenirsiniz beğenmezsiniz,“üfürükten” dersiniz, “kukla” veya “sözde” dersiniz, iyi bilmelisiniz ki sizler ne sıfat verirseniz verin dünya siyasal ve diplomatik arenasında bunlar federe cumhuriyet olarak kabul görmekte ve bu kabul çerçevesinde ikili anlaşmalara cumhuriyet olarak imza koymaktadırlar.

Bu cumhuriyetlerin kendi kültür politikaları, eğitim, sosyal programları vardır. Bu çerçevede adı geçen cumhuriyetlerce kanunla kabul edilmiş eğitim programlarını hayata geçirmek için yıllardır kullana geldikleri, Latin kökenli “Kiril” alfabesinden adapte edilmiş kendi özel alfabeleri vardır.

Dünyada ve anavatanda bu alfabeler konusunda, bilim ve değişik çevrelerden eleştiri ve öneriler gelmekte, anavatanda cumhuriyet üniversitelerinde dilbilim uzmanları da bu konularda çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar. Çeşitli bilim insanlarının kendi özel alfabeleri ve transkripsiyon için geliştirdikleri özel alfabeleri de vardır. Bunlar olağan şeyler!

Sayın Ali İhsan Tarı’nın yapmış olduğu kendine özel,sözde “Abazehce” çalışmaların da bu çerçeve içinde değerlendirilmesi gerekirdi.

KAFFED,  anavatan-diaspora ilişkilerini diri tutmak, ilişkilerin sağlıklı ve karşılıklı saygı çerçevesinde yürümesi için anavatan cumhuriyetlerinin kullandığı alfabelerle Türkiye’de anadil eğitimi müfredatı hazırlayarak TC Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB)sunmuş, kabul edilmiş ve iki yıldır da bu çerçevede Adıgece ve Abazaca eğitim verilmektedir.

Doğru olan KAFFED’in yaptığıdır.

Sayın Ali İhsan Tarı ve ekibinin, ADDER’in (Adıge Dil Derneği), alfabe ile ilgili kendince teknik, pedagojik, sosyolojik, bilimselgerekçelerini bir kenara bırakalım.

MEB, ADDER’in vermiş olduğu alfabe ve müfredatı kabul ettiğine göre aynı işlemi kendi programı ve alfabesi için de uygulanılabilir olduğunu kabul etmiş demektir:

Çin’de Türkçe öğretmek istiyorsa Çin alfabesini, Suudi Arabistan’da Türkçe öğretmek istiyorsa Arap alfabesini, Yunanistan’daki Türklere Türkçe öğretmek istiyor ise Yunan alfabesini, Orta Asya Cumhuriyetlerinde de Kiril alfabesini kullanmak zorundadır. Çünkü bulundukları ülkelerde mevcut, kullanılan alfabeye aşina olduklarından Türk dilini çok çabuk öğretebilirler!

TC MEB acilen böyle bir tamim yayınlamalıdır!

Bu çok bilimsel bir adım olarak kabul görecektir!

Şurası bir gerçektir ki böyle bir şeyi istemek her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti’ne saygısızlıktır.

Böyle bir şey istenemez, istenmemeli de.

Çerkesler, TC’nin Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerini tanımadıklarını zaten biliyordu; şimdi,  TC MEB ve ADDER bu hamlesi ile Rusya Federasyonu’numeydana getiren cumhuriyetlerden,anavatanda bulunan ve siyasal olarak varlıları dünyaca kabul edilmiş 7 adet Kafkas Cumhuriyetinin siyasal varlıklarınıtanımadıklarını açıkça beyan edip dünyaya deklare ettiler; Kafkas Cumhuriyetleri yoktur!

Bu yapılan oldu-bitti ne Anavatan Cumhuriyetlerimiz, ne diasporada bulunan kurumlarımız, ne de Çerkes halkı tarafından asla kabul edilmeyecektir.

TC MEB kabul etmiş olduğu Latin kökenli ADDER alfabesini ve müfredatını acilen iptal etmek zorundadır.Eğer kendi Türk alfabesi ve müfredatına saygı duyuyorsa, anavatanda bulunan Kafkas Cumhuriyetlerine ve kullandıkları Kiril kökenli alfabelere de saygı göstermek zorundadırlar.

Alfabeyi, TCkendisi değil, siyasal varlıkları ortada duran Kafkas Cumhuriyetlerimiz belirler,ki belirlemişlerdir!

Biz,gelecekte var olmaya inanıyorsak, Anavatan ve Diaspora olarak bir olmayı becerebilmek zorundayız; birlikte düşünebilmeyi, üzülebilmeyi, sevinebilmeyi ve başarabilmeyi birlikte kotarmak zorunluluğumuz var!

TC MEB’in yeni kabul ettiği alfabe ve müfredat ile ADDER ne demek istedi?

Adıge Dil Derneği ve onu oluşturan çevre bu girişimi ile Türkiye’ye ve Batı Dünyası’na bir mesaj vermek istiyor.

Bu mesaj şudur;

1-    Biz Kafkasya’da mevcut cumhuriyetleri tanımıyoruz!

2-    BizRus kökenli olan her şey kötüdür diyoruz!

3-    Biz Kafkasya’da üretilen hiçbir şey bilimsel değildir diyoruz!

4-    Biz anavatanla ilişkimizikesiyoruz!

5-    Biz diaspora falan değiliz, biz biziz!

6-    Biz anavatan burası diyoruz!

7-    Biz anavatanda bugüne kadar üretilmiş hiçbir şeye saygı duymuyoruz!

8-    Biz eğitim ve bilimde en iyiyi bileniz!

9-    Biz Batı’nın yanında Rusya’nın karşısındayız!

10-  Biz yaşasın Latin kahrolsun Kiril diyoruz!

11-  Biz Çerkesce“Abazehce”dir diyoruz!

12-  Biz dilde otorite ADDER’dir diyoruz!

Ne acıdır ki TC MEB de aynen böyle düşünüyor!

Verilen mesajı aldık ADDER!

ADDER şüphesiz ki siz yeni dünyaya yeni doğmuş Onuncu Çerkes Cumhuriyetisiniz!

Yeni Vatan yeni Dünya!

Hür ve bağımsız ADDER Çerkes Cumhuriyeti!

Önceki İçerikÇerkesya Krallığı
Sonraki İçerik1 Mayıs 2015 Türkiye
Jiy Zafer Süren
1951’de Samsun’da doğdu. Üniversite’yi terk etmiş ve muhasebeci olarak çalışarak emekli olmuştur. Çeşitli dergilerde şiir ve araştırma yazıları yayınlandı. Kafkasya üzerine yayın yapan, As Yayın’ın kurucuları arasında yer aldı. “Çipxe, Kafkas Aile Armaları” (derleme) ve “Tama Bahar Gelmeyecek” (şiir) isimli iki kitabı vardır. Nisan 2008 itibariyle Jıneps gazetesi yazarları arasında yer aldı, Ocak 2011 tarihinden bu yana yayın kurulu üyesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz