İlk Kurşun’da eylem

0
752

Ödemiş İlk Kurşun Mahallesi sakinleri , Torbalı – Ödemiş – Kiraz bölünmüş yol projesi kapsamında açılacak yeni güzergahla ilgili olarak eylem yaptılar.

Bir yıldır İlk Kurşun’a yapılması planlanan yol için mücadele veren mahalle halkı, bu kez arkalarına Kafkas Dernekleri Federasyonu, Ödemiş Barosu, siyasi parti örgütleri ve bazı sivil toplum örgütlerini de yanlarına aldılar.

Mahalle halkı Maraş Tepesi’nde toplandı. Okunan bildiride, “İlk Kurşun Köyü, Kurtuluş Savaşı’nda ilk örgütlü mücadelenin başladığı tarihi bir köydür. İzmir’in işgal edilmesinden sonra, Ege Bölgesi’nin iç kesimlerine yönelen Yunan Ordusuna karşı Hacı İlyas Köyü’nde sivil halk ve askerlerden oluşan birlik, 31 Mayıs’ı 1 Haziran’a bağlayan gece, çok büyük direniş ve büyük vatanseverlik örneği göstermiş ve onlarca şehit vermiştir.

Kurtuluş Savaşı’ndaki bu özel nedeni sayesinde, Hacı İlyas Köyü’nün adı İlk Kurşun olarak değiştirilmiştir. İzmir Torbalı’dan başlayıp genişletilen D-310 İzmir-Ödemiş karayolu, İlk Kurşun’un 800 metre güneyinden geçmesine rağmen ve tarihi İlk Kurşun Tepesi’nin yakınında bulunan Maraş Tepesi üzerinde 3 km’lik bir yol yapılmak istenmektedir. Bu güzergah, anayolu sadece 100 metre kısaltmaktadır. Bu idari işlemde kamu yararı yoktur. Mevcut yol çok rahat genişetilip birleştirilecekken İlk Kurşun sokakları bu işe feda edilemez. Yüklenici firma 30.06.2015 tarihi itirabariyle, bu arazi üzerinde dolgu ve kazı malzemesi almaya başlamıştır. Bu faaliyetlerin önlenmemesi halinde mera, mera olmaktan çıkacak. Doğanın, tarihin ve yeşilin korunmasını istiyoruz” denildi.

Ödemiş Baro Başkanı Erdem Boyacıoğlu, “Bu köyün zeytinlerini, arazilerini, evlerini yok edemezsiniz. Herşey hukuk çerçevesinde yapılmalıdır” dedi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, “Sivil Toplum Başkanı bir kardeşiniz olarak buranın tarihi geçmişiyle ilgili olarak aldığım bilgiler ve burada yaşanan şeyleri bir insan olarak kendime izah edemiyorum. Maalesef burada gördüğüm görüntü bir güç zehirlenmesinin taşeronlarının seviyesizce bilgisizce doğaymış insan hakkıymış gibi şeyleri hiçe sayarak bir katliam yapılmaya çalışıyor, buna izin vermeyeceğiz. Bu köy adı üstünde İlk Kurşun’u atan Kurtuluş Savaşı’nda çok önemli ön ayak olmuştur. Türkiye’nin neresinde yaşıyorsa yaşasın Çerkesler bu köyü yalnız bırakmayacak. Haklı mücadellemizi sürdüreceğiz, hakkımızı alacağız“ dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz