“İşkence Karşıtı Komite” kendini feshediyor

0
422

Rusya’da işkence karşıtı çalışmaları ile bilinen ve Çeçenya’da defalarca saldırıya uğrayan “İşkence Karşıtı Komite” kendisini feshetme kararı aldı.

Komite Başkanı Igor Kalyapin Moskova’da “Interfax” ajansı ofisinde düzenlediği basın toplantısında bu konudaki kararlarını açıkladı. Örgütün çalışanları geçen sene Orenburg şehrinde oluşturulan

“İşkenceyi Önleme Komite”sinde insan haklarını savunma çalışmalarına devam edecek.

“İşkence Karşıtı Komite”, insan hakları aktivistleri tarafından 2000 yılında Nijni Novgorod şehrinde kurulmuştu. Bu örgüt Rusya’daki çalışmalarının yanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de Rus vatandaşlarının haklarını savunmuştu. “İşkence Karşıtı Komite”nin dağılmasının nedeni ise Rus hükümetinin örgütü “Yabancı Ajanlar” listesine alması.

Igor Kalyapin, yeni örgütleri olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin Çeçenya’da faaliyetlerine devam edeceğini de bildirdi. Kalyapin, Çeçenya’da insan haklarını savunmanın kendileri için bir ilke konusu olduğunu söyledi.

3 Haziran’da Çeçen lider Kadirov yanlısı kalabalık bir grup, “İşkence Karşıtı Komite”nin Grozni’deki ofisini basmıştı. 2014 yılının Aralık ayında ise birkaç bin kişiden oluşan bir grup, komite üyelerinin silahlı gruplara ve yakınlarına destek verdiğini öne sürerek örgüt binasını ateşe vermişti. (Dünya Bülteni)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz