Abhazya Zafer Bayramı

0
427

Abhazya Savaşı Zaferi’nin 22. yılında Sohum merkezinde yer alan Şehitlik Parkı’ndaki anıt önünde tören yapıldı.
Cumhurbaşkanı Raul Hacimba, bakanlar ve hükümet üyeleri, savaş gazileri, kamu kurum ve kuruluşu çalışanları, öğrenciler ve halkın katılımıyla oluşan kalabalık gruplar halinde bir seremoniyle anıta çiçekler ve çelenkler bıraktılar.
Abhazya Savaşı gönüllü yurtseverlerden Omradi Kerimov da Çeçenya’dan gelerek törene katılanlar arasındaydı. Zafer günüyle ilgili görüşlerini anlatan Kerimov, zafer gününde yaşanan duyguların hiç bozulmadan aynı şekilde kalması gerektiğini belirterek, “Biz bu topraklarda, bu toprağın çocuklarıyla birlikte savaştık. Özgürlüğü andığımız bu mutlu günde onlarla birlikte olamamamız talihsiz bir durum. Bugün hepsi burada bizimle birlikte olsaydı harika olmaz mıydı. Yirmi yıldır ben ilk kez geçen yıl geldim, kaybettiğimiz ve hayatta olan silah arkadaşlarımla, kardeşlerimle birlikte olmak için bu yıl tekrar gelmeye karar verdim. Diliyorum ki; bu güzel topraklarda bir daha hiç savaş yaşanmasın, ülkenin liderleri yardıma muhtaç olanlar dahil ülkedeki tüm güzel insanlara sahip çıksınlar. Hepimiz, buradaki insanlar onurlarıyla yaşayabilsinler diye savaştık” şeklinde konuştu.

Teatral gösteri

Kutlamalar kapsamında, akşam saatlerinde Özgürlük Meydanı’nda her yılkinden farklı olarak “Zaferin Hikayesi” isimli bir teatral gösteri sergilendi.
Abhazya’nın savaşta yakılan ve bu haliyle korunan eski parlamentosunun önündeki Özgürlük Meydanı’nda gerçekleştirilen 75 dakikalık gösteri için geniş bir sanatçı kadrosunun 1 yıldır hazırlık yapıldığını belirten organizatörler, askeri olaylar, savaşın başlangıcı ve seyriyle ilgili savaşı yaşayan kişilerin anlatımlarından faydalandıklarını söylüyor.
Gösteride kullanılan ve çok emek verildiği belli olan askeri teçhizatlar, Abhaz ve Gürcü savaş unsurları ve savaşçılar aslına uygun hazırlanmıştı. Sunumda Silahlı Kuvvetler öğrencileri, aktörler, tiyatro ve dans toplulukları dahil olmak üzere 450’den fazla kişi rol aldı.
“Zaferin Hikayesi”nin sanat yönetmenliğini Madina Argun’un, danışmanlığını ise Leon nişanı sahibi savaş gazisi Batal Jopua’nın yaptığı ve Rismaga Ajinjal’ın kişisel arşivinden yararlanıldığı bildirildi. (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz