İspanya’nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi’nde yapılan seçimlerde, Bağımsızlık yanlısı “Junts pel Si” (Evet için Birlik) ittifakı ve “CUP” (Halk Birliği Adayları) partileri oyların yüzde 49,8’ini alarak toplamda 72 milletvekiliyle Katalan parlamentosunda çoğunluğa sahip oldu. Katalonya’nın bağımsızlık yanlıları bu sonuçla büyük bir yol katetmiş oldular.
Katalan Haber Ajansı (CNA), sonuçları “seçmenlerin yüzde 49’u Katalonya’nın bağımsızlığını destekledi, yüzde 39’u bağımsızlığa karşı çıktı, yüzde 11’i ise bağımsızlığı desteklemedi ancak İspanya ve Katalonya’nın ilişkisinde bir değişiklik olması gerektiğini ifade etti” şeklinde yorumladı.
Katalonya Özerk Yönetim Başkanı ve “Junts pel Si”nin 4. sıra adayı Artur Mas, seçim sonuçlarını değerlendirdiği konuşmasında, iki zafer birden kazandıklarını belirterek, “Demokrasi ve evet kazandı. Tüm dünyadan Katalonya’nın zaferini, evet zaferini tanımasını istiyoruz. Görevi aldık ve yapacak çok işimiz var” dedi.
CUP adayı Antonio Banos, twitter hesabından “Adios Papa” (güle güle baba) adlı şarkı eşliğinde “İspanyol devletine adanmıştır. Düşmanlık olmaksızın, güle güle” yazılı mesaj gönderdi.
“Junts pel Si” ittifakı partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin lideri Oriol Junqueras da “Tarihimizin en güzel sayfalarını yazıyoruz. Yaşasın Katalonya. İnandığımız ve çalıştığımız bağımsızlık için tüm dünyanın gözleri önünde demokratik bir görev aldık” ifadelerini kullandı.
Öte yandan seçim sonuçlarında en büyük çıkışı yapan siyasi parti ise Ciudadanos oldu. Katalonya, İspanya ve AB bayraklarıyla birlikte seçim kampanyasında, “İspanya’sız bir Katalonya olamaz” görüşünü dile getiren Ciudadanos, 2012’de 9 milletvekili çıkartırken, bu seçimlerde milletvekili sayısını 25’e yükseltti.
İspanya Başbakanı ne dedi?
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya özerk yönetimindeki seçimlerin sonucuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Ulusal egemenliğe, yasalara, İspanyolların eşitlik ve özgürlük haklarına karşı olmadığı sürece Katalonya’yı dinlemeye hazırım” dedi.
Rajoy, Katalonya’da yapılan seçimlerin “bazılarının gördüğü gibi plebisit değil, İspanyol Anayasası ve Katalonya statüsü gereği özerk yönetim seçimleri olduğunu” söyledi.
Katalonya’da ayrımcılık isteyen siyasi partilerin aldığı toplam oy oranının yüzde 47 olmasından dolayı “sandıktan bekledikleri desteği alamamışlardır” yorumunu yapan Rajoy, bağımsızlık yanlılarının “hiçbir yasal dayanaklarının olmadığını” savundu.
Katalonya’da yeni kurulacak özerk yönetim hükümetine “Katalonya’nın bir kısmı için değil genelinin ihtiyaçlarına karar vermek, Katalonya’nın sosyal ve ekonomik refahı için çalışmak gerekir. Katalonya’da son yıllarda meydana gelen kırılmaların aşılması lazım” çağrısında bulundu.Katalonya’nın çok çoğulcu bir siyasi yapıya sahip olduğunu ve bunun seçim sonuçlarında da çıktığını vurgulayan İspanya Başbakanı, Katalonya’daki yeni hükümetin “kurumlara bağlı, yasalar içinde olan yapıcı diyalog kurması gerektiğini” savundu. Rajoy, diyaloğun herkes için sağlıklı olacağını gerek Katalonya’daki özerk yönetim gerekse İspanya’daki muhalefet partileri ile diyaloğa hep açık olduğunu ancak hiçbir zaman yasaları dışlayan, ulusal egemenliğe karşı olan bir diyaloğa girmeyeceklerini yineledi.
Artur Mas’a soruşturma
Bağımsız bir Katalonya kurmak için çalışmaya başlayacaklarını söyleyen Katalon Partisi lideri Artur Mas hakkında soruşturma açıldı. Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi, Artur Mas hakkında, Kasım 2014’te düzenlediği bağımsızlık referandumu nedeniyle soruşturma açtı.
Katalon Partisi lideri Mas, itaatsizlik, devlet kaynaklarını suistimal etme, halkı yanlış yönlendirme ve hukukun üstünlüğüne karşı gelmekle suçlanıyor.
Mas, 15 Ekim’de ifade verecek.