Bursa’da Yaz Kampı

0
1036

Bursa’nın M. Kemalpaşa İlçesine bağlı bir Çerkes köyü olan Boğazköy’ün ilkokul binası ve bahçesinde düzenlenen kamp yeri ve 2014 yaz döneminde Çerkes çocukları için gerçekleştirilen yaz kampından bahsetmiştik. Söz konusu kamp uygulamasının olumlu yankıları, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de dikkatini çekti ve 2015 yaz döneminde, davetlerin Kafkasya Coğrafyasının tamamına yapılması isteğinde bulunuldu. Bu durumda Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerinin daha da artacağı bildirildi.
Bunun üzerine, girişimi başlatan Çerkes Anneler Birliği ve Orta Asya Kafkasya Kültür Derneği Yönetimi, 2015 yaz dönemi için hazırlıklara başladılar. Kırım ve tüm Kafkasya bölgesi ile ilgili diaspora kurumları (Dernek ve Vakıflar) ile temasa geçerek, her bölge ve ülkeden 12-16 yaş grubu 10’ar çocuk göndermeleri istendi. Adıgey, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar, Dağıstan, Gürcistan-Acara Cumhuriyetleri ile Kfar-Kama Belediyesi olumlu yanıt verdiler ve grupların başında yetkilileri ile birlikte isim listelerini bildirdiler.
Hazırlanan program, başta KAFFED olmak üzere, Bursa ve civarındaki tüm derneklere bildirildi.

Kamp programı, planlandığı gibi, 2-9 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu defa katılım, 170 kişi ile 2014 yılının 2 katından fazla oldu. Başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü, M. Kemalpaşa Belediye Başkanlığı ve Kaymakamlığı, M. Kemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası, Osmangazi, Yıldırım ve İnegöl Belediye Başkanlıklarının destekleri ile, grupların konaklama, ulaşım ve seminer hizmetleri temin edildi. Köy ziyaretleri, Karacabey harası, at çiftliği, İnegöl Oylat ziyaretleri gerçekleştirildi.
Bütün bu aktivitelerde, Türkiye diasporası ve farklı ülkelerden gelen, kız ve erkek çocukları tanıştılar, birlikte dans ettiler, gezdiler, eğlendiler. Bursa ve İstanbul’da alışverişi de ihmal etmediler. 9 Ağustos günü evlerine dönüş için Hava limanlarına transferleri yapılırken memnuniyetleri yüz ifadelerinden belliydi.
Gençlere dönük bu tür gezi ve ziyaretlerin, gelecekte insanlığın barışına, işbirliklerine ve mutluluklarına köprü olacağı kuşkusuzdur. 03 Ağustos günü Kafkasya dan gelen gruplarımızla birlikte, aynı uçakta, 25 kişilik bir genç grubunun daha, Dostluk Kulüplerinin organizasyonu ile geldiklerini gördük. Onlar için de İstanbul, Ankara, Tokat, Sivas, Kayseri, Maraş parkurunda başarılı bir gezi gerçekleştiren Dostluk Kulüplerini tebrik ediyoruz.
Diğer kişi ve kurumlarca da, çocuklarımız ve gençlerimiz için bu tür organizasyonlarla, gezi ve ziyaret programlarının gerçekleştirilmesi, gelecek için güçlü ve kalıcı yatırımlardır. Gerçekleştirenlere ve katkıda bulunanlara teşekkür ederiz ve devamını dileriz.

H. Yaşar Nogay

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz