Gazetecilere “gözdağı” sıradanlaştı

0
436

Novaya Gazetesi’nde çalışan ödüllü araştırmacı yazar Elena Milashina, ölüm tehditleri alıyor. Çeçenya siyasal eliti tarafından hakkında karalama kampanyası başlatıldığını söyleyen Milashina, Çeçenya’yı terketti.
Bir ölüm kampanyasına tabi tutulduğunu belirten gazeteci, evliliğe zorlanan küçük yaştaki bir kızın hikayesini araştırmak üzere Mayıs ayı ortalarında Çeçenya’ya gitmişti. Çeçenya-Rusya sınırındaki pasaport kontrolü esnasında bir federal görevli, Elena’yı “Kendine dikkat et” diye uyarmıştı. Ancak sonradan bu görevli bir röportajda bunu inkar etmişti.
Milashina, orta yaşlı ve evli Çeçen polis şefinin henüz 17 yaşındaki kızla nasıl evlendiğini ve kızın kaçmaması için polis şefinin Baytarki köyünün çevresine görevliler yerleştirdiğini yazması, halk arasında infial yarattı.
Çeçenya Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov ise İnstagram’da Milashina’nın iddialarını çürütmek ve gazeteciyi küçük düşürmek için açıklamalar yaptı. Hatta Grozni TV’de, kızın ailesinin, davet edilmediği düğüne geldiği için Milashina aleyhine dava açtığı haberi yayınlandı. Kız kaçırmayı yasakladığını söyleyen Kadirov’un yasa dışı düğünde dans ederken çekilmiş fotoğrafları da medyada yer aldı.
Düğünden birkaç gün sonra, Çeçenya Enformasyon Bakanlığı’nın kurduğu haber portalı Grozny-Inform’da “Amerika, piyonlarını sahneye sürüyor” başlıklı bir makale yayınlandı. Editör Mavsar Varayev, makalesinde Elena Milashina ve Novaya Gazetesi eski yazarlarından Anna Politkovskaya arasında benzetmeler yapıyordu. (Politkovskaya, 2006 yılında evinin önünde öldürülmüştü.)
Makalede şunlar yazılmıştı: “Milashina’nın özgeçmişine bakıldığında Politkovskaya ile benzerlikler görülür. Aynı taktikler kullanılıyor ve muhtemeldir ki sıradaki kurban Elena Milashina olacak ama bu seferki tetikçi asla Kafkasya’dan biri olmayacak.”
CPJ (Gazetecileri Koruma Komitesi) Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova, “Rusya’daki gazeteci cinayetlerinde rekor sayı nedeniyle yöneticiler Elena Milashina’ya yapılan tehditleri ciddiye almalıdır. Tehditleri açıkça kınanmalı, soruşturulmalı ve Milashina’nın güvenliği sağlanmalıdır” dedi.
Rusya’daki insan hakkı ihlalleri üzerine araştırma yapan Milashina, Nisan 2012’de evinin önünde iki kişinin saldırısına uğramıştı. Başına tekme ve yumruk darbeleri alan Milashina’nın dişleri kırılmış ve beyin sarsıntısı geçirmişti.
Milashina’nın çalıştığı Novaya Gazetesi muhabirlerinden Anna Politkovskaya ve Natalya Estemirova, insan hakkı ihlalleriyle ilgili çalışmaları nedeniyle öldürülmüştü.
Milashina 2009’da İnsan Hakları İzleme Örgütü Alison Des Forges Olağanüstü Faaliyet Ödülü’nü almıştı. 2013’te ise ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kadın Cesaret Ödülü’nü aldı.
Rusya, CPJ’nin hazırladığı “Cezalandırılmayanlar Raporu’nda faili meçhul gazeteci cinayetleri açısından 10. sırada yer alıyor. (independent.co.uk)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz