Anna Politkovskaya

0
490
Mandatory Credit: Photo by Sutton-Hibbert/REX (541210f) Anna Politkovskaya EDINBURGH INTERNATIONAL BOOK FESTIVAL, EDINBURGH, SCOTLAND, BRITAIN - 14 AUG 2005

Gazeteci yazar Anna Politkovskaya’nın öldürülmesinin üzerinden 9 yıl geçti. 7 Ekim 2006’da öldürülen Politkovskaya, siyasi baskı kurbanları için St. Petersburg’ta dikilen Solovetsky Taşı önünde anıldı. Konuşmacılar, Politkovskaya’nın cesaret ve yeteneklerinden söz ederken, Çeçenya savaşına dair yazdığı “Kirli Savaş”, “Cehenneme Yolculuk” ve “Putin’in Rusyası” kitaplarına atıfta bulunarak insan hakları ve Çeçenya konusunda sarf ettiği gayretleri de andılar.
Putin’in Rusyası kitabında “Putin’den hoşlanmamamın nedeni ne? Şu: Basitliği, ırkçılığı, bitmeyen savaşı, yalanları, Moskova’daki tiyatro baskınındaki gaz saldırısı ve masum kurbanların cesetleri” diye yazmıştı Politkovskaya… Onu susturmanın tek yolu öldürmekti. Putin’in doğum gününde öldürülmesi ise “Putin’e doğum günü hediyesi” olarak yorumlanmıştı.
Politkovskaya’nın katli, Rusya ve dünyaya bir nevi uyarıydı. 7 Ekim 2006 tarihinde sadece cesur bir gazeteci değil ifade özgürlüğü de katledilmişti.
(day. kiev. ua, svoboda. org,
kavkaz-uzel. ru)

Çeviri: Serap Canbek

Politkovskaya daima düşündüklerini yazdı ve söyledi. Prensipleri vardı. Prensipli insanların sayısı artık çok azaldı.

Novaya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dmitry Muratov

***

Ruslar, Politkovskaya’nın ölümünün trajik bir simge olduğunu fark edemedi. Rusya’da onun adına anma etkinlikleri yapmanın çok önemi var. Ölümüyle ilgili sırların hala çözülemediğini iktidara hatırlatacak politikacılara ihtiyacımız var. Bu tür suçlar Rusya’da hep cezasız kalıyor.

Gazeteci Semen Novoprudsky

***

Anna Politkovskaya, Rusya’nın vicdanıydı. Putin’in doğum gününde öldürülmesi bir tesadüf değildi. Bu demektir ki Putin ondan çekiniyordu ve öldürülmesini emretmişti, katledenler ise adeta kellesini hükümdara hediye etmişlerdi. Politkovskaya bugün Donbas ve Kırım’da yaşanan gerçekliklerin de ön habercisiydi. O gerçekler, Çeçen halkını kırıp geçiren devlet terörünü yaratan Rusya işgalinin vahşi gerçekleriydi.

Yazar, diplomat ve gazeteci Yuri Shcherbak

***

Anna Politkovskaya cinayetinden sonra, Kuzey Kafkasya’da olup bitenlerle ilgili bilgilenmemizin yolu tıkandı. İnsan hakları savunucularının bilgi alma çabaları yetersiz kalıyor. Çünkü insanlar sindirilmiş ve sorunlarını Politkovskaya’ya anlattıkları kadar açık dile getiremiyorlar. İnsanlar ona inanıyordu. Şimdi herkes sessiz…

Moskova Helsinki Grubu Üyesi Valery Borshchev

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz