Çerkeslerden II. Aleksandr heykeline tepki

0
374

II. Aleksandr büstü, 21 Kasım’da Soçi’de kutlanan “Şehir Günü” dolayısıyla dikildi. Şehir yönetimi heykelin dikiliş sebebinin, vatanseverlik ruhunun yeniden canlandırılması olduğunu söyledi. Çerkes sivil toplum temsilcileri ise bu olayın yerli halka saygısızlık olduğunu söyledi. II. Aleksandr döneminde uygulanan sürgün neticesinde, anavatanında yalnızca 50.000 Adıge kaldı. Rusya yönetimi hala Çerkes soykırımını kabul etmiş değil.

Çerkes örgütleri Soçi’deki II. Aleksandr heykelinin sökülmesini istedi. Çerkes Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Çerkes sürgününün mimarı II. Aleksandr’ın heykelinin Krasnodar Kray’da dikilişinin Adıge halkına hakaret olduğunu söyledi.

Maykop Adıge Xase sivil hareketi, Soçi’de II. Aleksandr heykelinin dikilişi ve açılışına bağlı olarak bir açıklamada bulundu. Sivil toplumcular, görüşlerini bildiren dilekçeleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Krasnodar Kray Valisi Veniamin Kondratyev ve Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pahomov’a gönderdi.

Maykop Adıge Xase sivil hareketi Başkanı Zaurbi Çundışko, yaptığı açıklamada, II. Aleksandr heykelinin Soçi’de dikilişinin, Rusya Federasyonu’nda ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Çerkes halkının hatıralarına hakaret olduğunu söyledi.

Çundışko, Adigey Çerkeslerinin, çarın heykelini Soçi’de istemediklerini söyledi.

Çundışko, “Bu heykelin kaldırılmasını istiyoruz. Bu heykel, milletler arası nefretin kızışmasına ve karşılıklı hoşgörüsüzlüğe sebep olacak. Yönetimin otoritesini her düzeyde yıkacak” ifadesinde bulundu.

Heykelin dikilmesi için Moskova ve St. Petersburg gibi başka yerlerin olduğunu söyleyen Çundışko, “Bir zamanlar milyonlarca Çerkes için trajik olayların yaşandığı bu bölgede bu heykelin dikilmesine gerek yoktu” dedi ve bu konuda Adigey Cumhuriyeti yönetiminin de konuşması gerektiğini kaydetti.

Adıge Hekuj-Çerkes sivil hareketi Başkanı Abubeki Murzakan da Maykop Adıge Xase’nin protestosunu desteklediklerini ve heykelin kaldırılmasını istediklerini açıkladı.

Krasnodar Kray Adıge Xase ve Kıyı Boyu Adıge-Şapsığ Adıge Xase de heykelin kaldırılması konusundaki talebi destekliyorlar.

Kavkazki Uzel’in verdiği bilgilere göre, Krasnodar Kray Adıge Xase Başkanı Asker Soht, “Önümüzdeki günlerde toplanacağız ve heykelin kaldırılması için yönetimin tüm mercilerine dilekçe göndereceğiz” dedi. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz