Adığabze sohbetler
Kocaeli-Uzuntarla Adıge Kültür Derneği tarafından düzenlenen “Adığabze Akşamları”, her Cuma akşamı dernek binasında gerçekleştiriliyor. 9 Eylül’de başlatılan etkinliğin yapılmasındaki en önemli faktörün, Adıgecenin günlük yaşamda kullanımının azaldığının ve dilin unutulmasının ne kadar hızlı bir şekilde devam ettiğinin farkındalığını yaratma (diaspora ve anavatanda) düşüncesi olduğunu belirten dernek yöneticileri, “Adığabze Akşamları” fikrinin bundan birkaç yıl önce bir belgesel çekiminde oluştuğunu belirtiyor.
Teknik şartları dernek yönetimi tarafından oluşturulduktan sonra sohbeti gerçekleştirip devam ettirecek Uzuntarlalılarla yapılan görüşmelerin olumlu yanıtları ile “Adığabze Sohbet Akşamları” başlamış. Uzuntarla halkının bir kesimi bu sonbetleri uzunca bir müddet dil eğitimi verilen ders akşamları zannetmiş. Çevre illerden sohbete gelmek isteyen kesimlerin oluşması ve diasporanın birçok yerinde özellikle kırsal alan olarak adlandırılan Çerkes köylerinden bu çalışmaya övgü dolu sözlerle yaklaşılması ise hedefe ulaşıldığının göstergesi… Üzülerek Adığabzenin yok oluşunu izlemek yerine bunu gözler önüne serme anlamında yüklendiği misyonun yanı sıra Uzuntarla’nın ve bölgenin sözlü tarih çalışması da Adığabze olarak kayıtlara giriyor. Şu ana kadar yapılan Adığabze sohbet akşamları, kamuoyu ile paylaşılan cep telefonu görüntüleri ve resimlerin yanı sıra çok daha kaliteli bir kamera ile Sedat Yenişen ve Mert Horel tarafından görüntülenerek arşivleniyor. Bu sohbet akşamlarının Adıgece ve Türkçeleştirilmiş çekimlerinin tamamı, ileriki tarihlerde paylaşıma sokulacak.
Kış dönemi boyunca sürecek olan çalışmada sohbetleri devam ettiren Fikret Baykal, Abdullah Horel ve Abdurrahman Kaya’nın yanı sıra bu sohbetleri devam ettirebilecek düzeyde Adığabze bilen yaklaşık 35 Uzuntarlalı da çalışmada gönüllü olarak yer alıyor. Teknik olarak çalışma ortamının hazırlanması ile afiş, ilan, sosyal medya ayağı ve paylaşımlar gibi görevler Uzuntarla Adıge Kültür Derneği yönetim kurulu tarafından yürütülüyor.
Sohbet akşamlarında, uykusu gelerek dedesinin kucağında uyuyan minik yavru ya da geleceğini söyleyip sağlık sorunlarından dolayı katılamayan yaşlı Thamadelerin torunlarına telefon ettirip mazeret bildirmeleri ise güzellikler olarak hafızalara kazınıyor.
Dernek yöneticileri, “Adığabzeye bir nebze katkı sunma ya da yok oluşuna dur diyebilme imkanımız oluyorsa mutluluk duyuyoruz” diyor.
Karma El Sanatları ve Resim Sergisi
Uzuntarla Adıge Kültür Derneği’nin düzenlediği “Uzuntarla Karma El Sanatları ve Resim Sergisi”nde 12 Uzuntarlalı sanatcının eserleriyle beraber konuk sanatcı olarak Ertan Sertöz’ün* eserleri sergilendi.
Açılış kurdelasını 94 yaşında olan Nurettin Toker, 80 yaş üzerindeki Habibe Özbağ, Naime Yazıcı, Fahamet Besler ile Uzuntarla Muhtarı Hasan Basri Ayaz ve Ertan Sertöz birlikte açtılar.
Uzuntarla Adıge Kültür Dernek başkanı Metin Aksoy sergiye gösterilen ilgiden dolayı emeği geçen ve katılanlara teşekkür etti. Sergiye katılan Uzuntarla Hayrettin Gürsoy Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencileri Çerkes kültürü hakkında bilgi aldı, Çerkes müziklerini dinledi ve model çalışması yaptılar.
Sergiyi öğrencileriyle gezen Hayrettin Şen, Birgül Taşören, Mahmup Aldığ ve Sibel Talas sergi sayesinde dernek yöneticileriyle kurulan teması devam ettirme ve ortak sanatsal çalışmalar yapma kararı alarak bir ilke imza attılar. Serginin kreatörlüğünü Sedat Yenişen ve Vedat Eroğlu yaptı.
Sergiye eser verenler arasında Uzuntarlalı olmayan tek sanatçı olan sağır-dilsiz ressam ve karikatürist Seruşe Ertan Sertöz, eserlerine ve kendisine gösterilen ilgiden bir hayli memnundu.
*İzmit’in Ketenciler köyünden… Bruce Lee adına Çin’de düzenlenen uluslararası karikatür yarışmasında Özel Ödül’ün sahibi oldu.
Sergiye eserleriyle katılanlar: Abdullah Horel, Ayşe Horel, Ayşe Besler, Ezgi Derinbay, Ertan Sertöz, Filiz Altuğ Kaya, Oya Yıldız, Jale Canay, Levent Özşimşek, Sunay Er, Sedat Yenişen, Şerife Eroğlu, Şenay Kanık.