Doğuda abluka

0
491
SIRNAK'IN SILOPI ILCESI'NDE 3 KISININ OLDUGU OLAYLARIN ARDINDAN ESANF KEPENK KAHPATIRKEN, HALK EVLERINE CEKILDI.GUVENLIK GUCLERI DE SIKI ONLEMLER ALDI. (FOTO: RAMAZAN IMRAG/DHA, SIRNAK)

7 Haziran seçimlerinden bu yana sürekli ilan edilen sokağa çıkma yasakları halen Diyarbakır’ın Sur, Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde sürüyor.
Son altı ayda yedi ilin 21 ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari, Elazığ, Muş, Batman’ın ilçelerinde yasak ve operasyonlar hüküm sürdü.
İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) Sebla Arcan öldürülen sivil sayısının fazlalığına dikkat çekti ve “Bugüne kadar hiç görmediğimiz bir uygulamayla karşı karşıyayız. Buna, ne 12 Eylül darbesi döneminde, ne de insan hakları ihlallerinin çok yoğun yaşandığı 1990’lı yıllarda tanıklık ettik. Kentler ablukaya alınıyor, tanklarla, toplarla, helikopterlerle. Sivillerin yaşadığı evler hedef alınıyor. Camilerde keskin nişancılar hareket eden her şeye ateş ediyorlar” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili başvuruyu Anayasa Mahkemesi’nin reddetmesinin ardından Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM’e başvurdu.
Beştaş’ın, AİHM’e yaptığı başvuruda, 16 Ağustos ile 21 Aralık tarihleri arasında, 1 milyon 300 bin kişinin yaşadığı 18 ilçede toplam 54 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasakları ilan edildiği ifade edilirken “Yasaklar toplamda 230 günü bulmuş olup, uygulanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle 122 sivil yurttaş yaşamını yitirmiştir. Sokağa çıkma yasakları şu an Cizre, Silopi, Nusaybin, Sur ve Dargeçit olmak üzere 5 ilçede devam etmektedir” denildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz