“Merhaba Eşsiz Şehir Sohum”

0
603

Her köşesi tarih kokan Sohum’un fotoğraflarından oluşan sergi, Sohum Merkez Sergi Salonu’nda açıldı. “Anıtların Korunması” kamu kampanyası çerçevesinde açılan “Merhaba Eşsiz Şehir Sohum” sergisi, İnsani Programlar Merkezi ve genç aktivistler tarafından organize edildi.

Merkez çalışanı aktivist Tina Piliya, anıtların korunmasının kendi aktivist grupları için en önemli ve öncelikli konu olduğunu belirterek, “Merkezimiz bünyesinde yapılan bir seminer sonrasında, mimarlar, ekonomistler ve avukatların da dahil olduğu bu girişimci grup kuruldu. Ortaya çıkan bu çalışma, eski Sohum dönemlerine götürdü bizi. Şehrin daha önce farketmediğimiz, çoğu zaman da görmezden geldiğimiz güzelliğini gördük, evlerin ve sakinlerinin tarihini, hikayelerini keşfettik. Bunlar bir ya da birkaç kişinin meselesi değil. Anıtlar, isimler, tarihi anlatılar bizim ortak mirasımız aslında” şeklinde konuştu.

Abhazya Kültür ve Tarihi Mirasın Korunması Bakanı Elvira Arselya ise bu tür sergilerin ülkenin diğer bölgelerinde organize edilebileceğini kaydetti. Arselya, “Eski fotoğraflardaki Sohum’un mimari görüntüleri beni şaşırttı diyebilirim. Titiz bir çalışma yapılmış. Daha önce de defalarca sergi belirttiğimiz gibi anıtlar ve mimari miras sadece devletin değildir. Bu nedenle, halkın ilgi grupları oluşturması ve katkıda bulunması sevindirici. Bu serginin organizatörlerinin de yapacakları bununla bitmiyor eminim” dedi.

Abhazya Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması Kurulu Başkanı Batal Kobahia, benzersiz koleksiyonla ilgili şunları söyledi: “Hakkında bu tür çalışmalar yapılacak tek şehir Sohum değil tabii ki. Pitsunda’da da şehirlerinin görünümünden çevre ihlali yapan yapılaşmadan endişe duyan gençlerin kurduğu bir grup olduğunu biliyorum. Bu duyarlılık çok güzel. Fotoğraflara bakınca yarısı yıkılmış mimari harikası binaları görüyoruz, üzücü bunlar. Abhazya’nın kültürel mirasına ilgi göstermeye başlaması sevindirici…”
40 eserin yer aldığı sergi, 25 Aralık tarihine kadar açık kaldı. (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz