Human Rights Watch raporunda Kafkasya

0
469

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 2015 raporunda, Kafkasya’da 2015 yılının insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve avukatlar için zor bir yıl olduğu söylendi.
HRW insan hakları raporunda, 2015 senesinde, silahlı çatışmaların devam ettiği Kafkasya’da, güvenlik güçlerinin selefilere baskı yaptığını ve insan hakları savunucularının takibe uğradıkları belirtildi.
Kafkasya, insan hakları alanında, uzun bir süredir kötü durumda. Kavkazki Uzel’in daha önce görüştüğü uzmanlar da HRW’nin söylediklerini destekler nitelikte konuşmuş ve 2015 senesinde avukatlara ve insan hakları aktivistlerine baskıların arttığını ve Müslümanlara yönelik baskı ve takip olaylarının da artış gösterdiğini söylemişti.
659 sayfalık raporun Rusya bölümünde, Kafkasya’da emniyet güçleri ve IŞİD arasındaki çatışmalar hatırlatıyor. Ayrıca Dağıstan, Çeçenya ve İnguşetya’da insan hakları savunucularının yaşadıkları hatırlatılıyor.
Araştırmacılar, bölgede yaşanan silahlı çatışmalara, önceden olduğu gibi, insan hakları ihlallerinin eşlik ettiğini belirtiyor ve özellikle Dağıstan’da selefilerin sıkça gözaltına alınmasını, onların polis listelerine konulmasını ve bazı durumlarda uydurma davaların açılmasını örnek gösteriyor.
HRW araştırmacıları, tüm Dağıstan’da, Selefi camilerine baskınlar düzenlendiğini ve çok sayıda özel operasyon yürüttüklerini, bunlarda çok sayıda ihlalin tespit edildiğini belirtiyor.
Raporda, endişe verici olaylar arasında şnular sayılıyor: “4 Şubat 2015’de Mahaçkale’de, Şeyh Said Çirkeyski’nin evindeki patlamayla ilgili davada sanıklardan birinin avukatlığını yapan Murad Magomedov’un dövülmesi, Caharkale’de mobil özgür grubun ofisindeki yağmalama ve İnguşetya insan hakları örgütü Maşr’ın başkanı Magomed Mutsolgov’un evinde ve ofisinde yapılan aramalar”. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz