‘Faili meçhul’ cinayetler Cannes Film Festivali’nde

0
492

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesinde okuyan bir grup sinema öğrencisi; 90’lı yıllarda JİTEM, Hizbullah ve benzeri kontra yapılanmalar tarafından işlenen binlerce “faili meçhul” cinayeti “Mavera” isimli kısa filmle Cannes Film Festivali’nde bir kez daha dünya kamuoyuna duyurmaya hazırlanıyor. Öğrenciler tarafından hazırlanan “Mavera” filminde faili meçhul cinayetlerle özdeşleşmiş Fransız marka Renault ya da bilinen adıyla Beyaz Toros marka araçlar üzerinden cinayetlere farklı bir bakış açısı sunuluyor.

Senaryosunu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencileri Vedat Oyan, Mahmut Atılgan ve Doğacan Aktaş’ın yazdığı, yönetmenliğini Vedat Oyan ve Mahsun Akyel’in paylaştığı kısa film “Mavera” “faili meçhul” cinayetlerin yanı sıra cinayetlerle özdeşleşen Beyaz Toros’ların Fransız Renault firması tarafından üretilme amacıyla Türkiye’deki kullanılış amacını ve Kürt illerinde Beyaz Toros algısını beyaz perdeye yansıtıyor.

Çekimler sırasında yaşadıkları zorlukların yanı sıra devletin 90’lı yıllarda ortaya koyduğu vahşeti yansıtan bir film olduğu için maddi olarak kaynak bulamadıklarını belirten senarist Oyan, yakın çevrelerinin desteği ile filmin çekimlerini gerçekleştirdiklerini ifade etti. Filmin hazırlanması ardından ilk etapta Cannes Film Festivali’ne gönderdiklerini aktaran Oyan, Cannes Film Festivali Türkiye seçkisi Short Corner Marketing bölümüne seçilen filmlerinin marketing bölümünde gösterime girerek pazarlanmasının yapıldığını söyledi.

Ancak yine maddi imkânsızlıklardan dolayı Fransa’ya gidemediklerini belirten Oyan, yardımcı yönetmenleri Semra Calu’nun temsilen Fransa’ya gittiğini kaydetti. Oyan, “Filmimizle anlatmak istediklerimizin dünyaya duyulacak olması bizi memnun etti” diye belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz