Lazca için umut büyüyor

0
472

Yaz demek biraz da sosyal, kültürel hatta siyasi faaliyetlerin tatile girmesi demek. Ama tatilden önce not düşülmesi gereken önemli güncel gelişmeler var. Kısaca onlara bakalım ve kısa bir döküm yapalım ki kayıtlara girsin, bilen bilsin, geleceğe bir not düşmüş olalım.

Halk Eğitim Merkezlerinde Lazca kurs açmak artık mümkün*
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü (MEB), Yaşayan Diller Ve Lehçeler başlığı altında Lazca Modüler programı internet Mart 2016’da resmi sitesinde yayınladı. Böylece, Halk Eğitim Merkezlerinde başlangıç seviyesinde (A1) Lazca kurslar açılabilecek.

Lazca öğretmen sorununu aşmada bir adım: Ortaokullardaki seçmeli dersler için de geçerli olan öğretmen sorunu Laz Enstitüsü’nün Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile yaptığı görüşme sonrası uygun bir formül bulunarak aşıldı. Lazca modüler programa göre Halk Eğitim Merkezlerinde açılacak Lazca kurslarda öğretmenlik yapabilmek için aşağıdaki şartlar aranacak:

Eğitimciler Öncelik Sırası:
1. Programın uygulanmasında Laz dilini bilen ve öğretmenlik formasyonuna sahip olan ve Ortaokul seçmeli ders programlarında yer alan yaşayan diller ve lehçeler öğretim programlarını ve kitaplarını hazırlayan kurumun vermiş olduğu sertifikaya sahip olan kişiler görev almalıdır.
2. Üniversitelerin açmış olduğu lisans ve yüksek lisans programlarında seçmeli Laz dili dersini alan kişiler görev almalıdır.
3. Üniversite mezunu olup Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan geçerlik süreleri içinde bu puanlara muadili bir puan almış olanlar görev almalıdır.”
Özetle, Lazca bilip üniversite mezunu olan kişiler, Laz Enstitüsünden alacakları sertifika ile Halk Eğitim Merkezlerinde ücret karşılığında Lazca ders verebilecekler.
Bu gelişme ile artık Halk Eğitim Merkezlerinde Lazca kurs açmak mümkün hale gelmiş oldu.
BilgiLazuri kuruldu. Güzel gelişmelerden ikincisi ise Mayıs 2016’da İstanbul Bilgi Üniversitesinde ilk etkinliğini gerçekleştirerek kurulan Laz Çalışmaları Birimi (BilgiLazuri). Birimin amacı “Laz halkı hakkında akademik çalışmalar yapmayı, yapılan çalışmaları görünür kılmayı ve tartışmaya açmayı, bu alanda araştırmalar yapan akademisyenleri çeşitli konferans, sempozyum, seminer ve çalıştaylarla bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.” şeklinde tarif edildi.
BilgiLazuri ilk etkinliğinde İTÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Serdar’ı ağırladı. Ayşe Serdar, “Lazlığın Sınırları: Etnik ve Ulusal Kimliğin İnşası” konulu bir sunum yaptı.
Şimdilik, bu güzel gelişmenin daha kapsamlı bir projenin birer parçası olduğunu belirtmekle yetinelim.
Halk Eğitim Merkezlerinde Lazca kurslar açılabilecek olması ve ilk kez bir Türkiye üniversitesinde BilgiLazuri gibi bir birimin kurulması Lazca açısından tarihi öneme haiz gelişmeler. Zira her iki durumda da kurumsal bir temsiliyet mevcut.
Başka şeyler de var elbette. Örneğin, Laz Enstitüsü’nün Şubat 2016 itibari ile yürütmeye başladığı “Lazca Eğitmen Eğitimi” projesi. Bu bir AB projesi ve AB Türkiye Delegasyonunun sağladığı mali destekle yürütülüyor. Projenin temel amacı Lazca bilen öğretmenlere Lazcanın nasıl öğretilebileceği konusunda eğitim hizmeti vermek. Bu alandaki eksikliğin giderilmesine az da olsa katkı sağlamak.
Bir diğer güzel gelişme ise NoğaTV Lazca internet televizyonu projesi. Lazca bilmeyenler adından pek bir şey anlamasa da kısaca KentTV şeklinde çevirisi yapılabilir. Murat Karadeniz ve Mihriban Yaşar (Mḉaputolepeşi) arkadaşlarımız neredeyse bir yıldır büyük bir özveri ve gayretle Lazca yayınlarını sürdürüyorlar. Bu çabanın desteklenmesi durumunda alandaki eksikliğin giderilmesine ciddi katkı sağlayacağına şüphem yok.
Son olarak, Boğaziçi ve Bilgi Üniversitelerinde okuyan ve Lazca ders alan öğrencilerimin yaptıkları Lazca video ödevleri. Buradan da Lazca için güzel örnekler çıktı. Hatta bazıları sosyal medyada çok beğenildi ve Lazca için yapılabilecekler hakkında iyi birer örnek oluşturdular. Laz Enstitüsü’nün Facebook sayfasından bu ödevler izlenebilir.
Önümüz yaz… Koca bir yaz neler yapılmaz ki! Kafamda çok sayıda kısa kısa Lazca videolar çekmek var. Sonra da bunları sosyal medyada paylaşacağız. Böylece hem Lazca televizyon fikrine katkı sunmuş hem de sosyal medyada Lazca içeriklerin sayı ve süresini arttırmış olacağız.
Herkese kolay gelsin.

• Modüler programı buradan indirebilirsiniz: http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kurslar/Yabanci_Diller-Ya%C5%9Fayan%20Diller%20ve%20Leh%C3%A7eler%20Lazca%20Seviye%20A1.pdf

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz