Kültür izcisi Svetlana Kuşu

0
597

Adigey Radyo-TV’nin yapımcı ve muhabirlerinden Svetlana Kuşu’nun ПсынэкIэчъ (Pınar) adlı programı tam yirmi yıldır yayınlanıyor. Kuşu hem gazeteci hem de müzisyen… Farklı yeteneklerini bir araya getirerek hazırladığı programlarla tam yirmi yıldır Adigey’in kültürüne hizmet ediyor.
Svetlana Kuşu, Teuçej bölgesindeki Ponezhukay’da dünyaya geldi. Çocuk müzik okulunda piyano eğitimi aldı. 1985-1989 yılları arasında Adigey Devlet Pedagoji Enstitüsü’nde okudu. 1996 yılında umulmadık bir şekilde televizyon gazeteciliğine başladı. Müzikle ilgili çalışmalar yapıyor, televizyon ve radyonun arşivini düzenliyordu. Zamanla yetenekleri fark edilince program yapımcılığına getirildi.

Yirmi yıldır yayınlanan “Pınar” programı, Çerkes müziği kültürüne hayat veren bir pınar vazifesi görüyor. Rusça ve Adigece olarak yayınlanan program için Adigey’in farklı noktalarını ve Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Türkiye, Ürdün, Suriye, Almanya, ABD gibi ülkeleri ziyaret eden Kuşu, “Folklor parmaklarınızın arasında tutmaya çalıştığınız kum gibidir, elinizden kayıp giden tek kum parçası bile kültürel mirasın paha biçilmez taneciklerinden biridir. Otuz yıl önce hiç unutulmayacakmış gibi görünen şarkı, dans ve ritüellerin bir kısmı artık yok. Kendime bir hedef belirledim: Yaşlılarla, bilim insanlarıyla, müzisyenlerle görüşerek bilgileri toparlamak ve minicik bir kırıntı da olsa elde ettiğim bilgileri kültürümüze geri kazandırmak” diyor.

Kuşu’nun hazırladığı bir başka program da 2014 yayın döneminde yaptığı “Başarının Formülü” idi. Bu programda ünlülerle görüşüp yaşamlarını ve eserlerini izleyiciye ulaştırmıştı. Birçok müzisyen, tiyatrocu, yönetmen, koreograf ve sanatçı bu programda yer almıştı.

Kuşu mükemmel derecede Adigece ve Rusça biliyor. “Çerkes Peyniri”, “Çerkes Mızıkası” programlarıyla birçok ödül kazandı. 2015 yılında yayınlanan “Yuvadan Şarkılar” adlı belgeseli ile Adigey Devlet Ödülü’nü aldı.

Kuşu’nun kültürel çalışmaları televizyonla sınırlı kalmadı. Adige folkloru araştırmacısı olarak Rusya’da ve ülke dışında birçok bilimsel makalesi yayınlandı. Kuşu, unutulmuş otuz dansın ve dans müziğinin yer alacağı bir kitabın hazırlığını yapıyor.

Kuşu 1988 yılında Maykop 1 Numaralı Okul’da halk şarkıları korosunun oluşmasına öncülük edip öğretmenliğini yapmıştı. Son on yıldır da Jiu grubunun müzik yönetmenliğini yapıyor. Ayrıca Ulusal Tiyatro’nun müzik bölümünü yöneten Kuşu, yirmiden fazla gösteri projelendirdi.
(maikop-bezformata.ru)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz