Usta yazar Vedat Türkali yaşamını yitirdi

0
596
VEDAT TÜRKALÝ ROP. KENT-YAÞAM. FOTOGRAF:GURCAN OZTURK. BIRGUN-IST. EKÝM-2004

Türkiye edebiyatının büyük ustası Vedat Türkali; her anını mücadeleyle, barışa, kardeşliğe ve özgürlüğe dair inancı ve umuduyla geçirdiği yaşamına 97 yaşında gözlerini yumdu.
Türkali, romancılıkta ise çığır açan bir isimdi. Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi, Bitti Bitti Bitmedi gibi unutulmaz romanlara imza attı.

Vedat Türkali, 1974 yılında Milliyet Yayınları Roman Yarışması Birincilik Ödülü’nü, 1976 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı ve 2016’da Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’nü aldı.
Yazarın ayrıca ‘Eski Şiirler Yeni Türküler’ adlı şiir kitabı ile aralarında ‘Eski Filmler’, ‘Dallar Yeşil Olmalı’nın da bulunduğu oyun ve senaryoları var.

Türkali, 2009 yılında DEHAP’tan (Demokratik Halk Partisi) milletvekili adayı olmuştu.

***

Onlar gibi düşünmedin mi, suçlu olacaksın. Hırsıza hırsız, katile katil demeyeceksin. Ya ortak olacaksın ya göz yumacaksın her yaptıklarına. Ölmek kötü değil ki bundan… Bu ne rezil dünya? Yükseklerden, kırmızı ışıklan parlayıp sönen bir uçak geçiyordu. Düşme tehlikesine aldırmadan ne güzel uçuyor… Dünya bu işte.

***

Yeryüzünde yalnız olmadığını bilmek, yok edilmeyen paylaşma güdüsüyle yakınlık duyduklarımıza çağrı çıkarmaktır roman yazmak… (Kayıp Romanlar kitabından)

***

Vatan, millet derken bir bakarsınız eski hırsızlar yine yerlerini almışlar. Bir tür oyun. Tefeci-bezirgan, finans-kapital ortaklığının indi bindi oyunu. (Bir Gün Tek Başına kitabından)

***

Samsun’un Kürkçüoğlu mahallesinde doğdum. O mahallede Kürtler, Türkler, Lazlar, Boşnaklar, Çerkesler bir aradaydı. (OT Dergisi’ndeki röportajından)

***

Ne serüvenlerden geçecek bu dünya kim bilir? Pusuda ne acılar bekliyor daha mutluluk düşündeki insanları! “Herhal ilerdedir yaşanacak günlerin en güzelleri.” Büyük Nazım’ın özlem dolu dizesini yinelemek hiç değişmeyecek yazgımız mıdır yoksa? Kayıp Romanlar kitabından)

***

Bir yere ulaşmanın çeşitli yolları var; onursuzunu seçmek de yürek işidir. Kafasına yükselmeyi koymuşsa etini de sunar, beynini de. Güçlük onurlu yürümekte. (Tek Kişilik Ölüm kitabından)

***

“Haramilerin saltanatını yıkacağız
Bekle o günler gelsin gelsin İstanbul
Sen bize layıksın biz de sana İstanbul
İstanbul”

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz