Abhazya her yıl 30 Eylül’de olduğu gibi bu yıl da en önemli bayramı olan zafer bayramını kutladı. Bu yıl, işgalci Gürcü birliklerine karşı yapılan bağımsızlık savaşı zaferinin 23. yıldönümüydü.
İşgalci Gürcistan silahlı birliklerine karşı yapılan Abhazya Yurtseverlik Savaşı 14 Ağustos 1992 tarihinde başladı ve 413 gün sürdü.
30 Eylül 1993 tarihinde Abhaz tarafının zaferiyle sonuçlanan savaşa 12 bin kişi katıldı. Şiddetli ve kanlı çarpışmalarda Abhazya’nın yaklaşık üç bin oğlu ve kızı şehit oldu. Aralarında Kuzey Kafkasya, Türkiye, Suriye, BDT, Transdinyester, Dağlık Karabağ ve Polonya’dan gönüllüler de vardı.
Bu şehitlerin yakınlarından oluşan “Ölümsüz Alay” ellerinde şehitlerin fotoğraflarıyla başkent Sohum sokaklarından yürüyerek tören alanı olan Özgürlük Meydanı’na geldiler.
Bu yıl ilk defa oluşturulan “Yaşam Yolu” konvoyu da aynı saatlerde tören alanına geldi. Yaklaşık 50 araçtan oluşan Yaşam Yolu konvoyu bir gün önce yine Özgürlük Meydanı’nda start almış ve asker kıyafetlerini giymiş savaş gazileriyle Tkuarçal’a hareket etmişti. Tkuarçal’dan başlayarak güzergah olarak savaşın yaşandığı bölgelerden geçen ve akşam saatlerinde Oçamçıra’ya ulaşan konvoy, burada gece konakladı, sabah saatlerinde tekrar yola çıkarak savaşın son cephesi olan başkent Sohum’a ulaştı. Konvoya savaş gazisi Cumhurbaşkanı Raul Hacimba da aracıyla katıldı.
Abhazya kahramanı ilk cumhurbaşkanı Vladislav Ardzınba’nın kabrinin ziyaret edilmesinin ardından Sohum merkezindeki Şehitlik Parkı’nda da resmi tören yapıldı. Yağmurun altında uzun kuyruklar oluşturarak metanetle şehitlerini ziyaret eden Abhazyalılar anıt mezarları birer çiçek bahçesine dönüştürdüler.
Savaşın simgesi haline gelen yanık parlamentonun önündeki Özgürlük Meydanı’nda yapılan resmi geçitin ardından, filarmoni sarayında sergilenen konser ve gösteriler izlendi. Sohum sahilinde yapılan havai fişek gösterilerinin ardından resmi törenler sona erdi.
Abhazyalıların sokaklarda gün boyu birbirlerine yaptıkları kutlamalar, ellerinde çiçekler ve arabalarında bayraklarla yaptıkları geziler, komşu ziyaretleri, anıtlar, kutsal mekan ve kabir ziyaretleri ise gece geç saatlere kadar devam etti.
(altinpost.org)