Çeçenya’daki saldırgan baskı

0
557

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) yayınladığı “Mayın Tarlasında Yürümek: Çeçen Cumhuriyeti’ni Eleştirenlere Saldırgan Baskı” raporunda Çeçenya lideri ve uyguladığı politikaları alkışlamayanların nasıl cezalandırıldığı ya da aşağılandığı anlatıldı. Raporda tehdit ve saldırılarla ilgili detayların yanı sıra gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin tutuklanma yoluyla engellenmelerine dair ayrıntılar da yer aldı.
“Çeçenya Cumhuriyeti’nin başkanı Ramzan Kadirov on yıla varan başkanlığı döneminde muhalifleri yok etmek için ısrarla çabalamış ve zamanla Çeçenya’da despot bir yönetim kurmuştur” denilen raporun hazırlanması sürecinde 43 baskı kurbanıyla görüşüldü.
‘Çeçenya’da korku ikliminin hakim kılındığını ve ülke halkının sessizliğe büründüğü’nü belirten HRW uzmanları, Çeçenya’daki en tehlikeli mesleğin gazetecilik olduğunu ifade etti. Raporda ayrıca, Kremlin’in Çeçenya’daki baskı ortamının farkında olduğu ancak yeterli önlem almadığı belirtildi.

***

Savaş anılarımı düşündüğümde şunu anlıyorum: Şimdiki kadar korkmuyorduk. Bomba korkusu ya da kurşun korkusuydu o, başkaydı. Ama ya şimdi? Aşağılanma tehdidiyle karşı karşıyayız, bununla başa çıkamam ve utanıyorum. Her geçen gün onurumdan bir parça eksiltiyorlar. Bu adeta bir mayın tarlasında yürümeye benziyor. Her an sizi sürükleyerek götürmelerini bekliyorsunuz.”

Bir Çeçenya vatandaşı-Temmuz 2016

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz