Doğu ve Batı lehçeleri için tek alfabe teklifi

0
481

Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Olağanüstü Genel Kurulunda Tüzük değişikliği nedeniyle Birliğe üye alımında yarıdan bir fazla olan yeter oy sayısı 3/2’ye çıkarıldı.
20 Eylül’de gerçekleştirilen kurul toplantısında, üye alımında müracaat eden dernekler için faaliyet konusu sınırlaması yokken “Çerkes meselesi ile uğraşan dernekler” ibaresiyle her derneğin üye olmasının önü kesildi. “Her ülkeden yalnızca bir derneğin üye olabileceği” ifadesi eskiden prensip kararı olarak uygulanırken bu kez tüzüğe yazılı olarak kondu.
Başkanın görevden ayrılması halinde birinci başkan yardımcısının vekaleti alması ve en fazla üç ay içerisinde olağanüstü genel kurulun gerçekleştirilmesi de yapılan tüzük değişiklikleri arasında…
Yıllardır çeşitli zamanlarda değişik komisyonlar marifetiyle gayret sarf edilen ancak sonuç alınamayan Adigecenin Batı ve Doğu lehçelerine ortak bir alfabe oluşturulması çalışmaları için artık yasal düzenleme yapılarak kesin sonuç temin edilmesi karar alındı.
Adige etnik kimliğinin resmi bir evrakta ifade edilmesi maksadıyla ne yapılabileceğine yönelik bir araştırma yapmak üzere komisyon oluşturuldu.
Genel Kurul Toplantısında ayrıca; Rio 2016 Olimpiyat oyunlarında halkımızı başarıyla temsil ederek altın madalya alan Mudran Beslan ve gümüş madalya alan Djedu Anwar, KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya tarafından birer cumhuriyet altını ve başarı belgesiyle ödüllendirildi.
Bunların dışında alınan önemli kararlar ve diasporayı ilgilendiren haberler ise şöyle:
Üniversite hazırlık sınıfında haftada 4 saat zorunlu Adigece dersi kondu. Bu ders için devam mecburiyeti ve birinci sınıfa geçmek için başarı şartı aranacak.
Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi Rektörü 1500 yabancı öğrenci okutma imkanı olduğunu, bu kontenjanın şu an için 400 kadarının dolu olduğunu, diaspora olarak çok daha büyük sayılarda öğrenci gönderilebileceğini ifade etti. (kaffed.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz