Dönemsel portrelerde Çerkesler

0
802

Retrografi

Retrografi geçmiş zamanların fotoğraf tekniğini, giyim stilini günümüz teknolojisini ve materyallerini kullanarak yeniden yaratmasına dayalı bir fotoğraf çalışmasıdır.
Portre fotoğrafçılığının ortaya çıktığı 19. yy. ila klasik stüdyo portre fotoğrafçılığının izlerinin halen görülmeye devam ettiği 20. yy.’ın ilk yarısına kadar olan dönemleri içerir. Retrografi çekimlerinde 4 farklı dönem var; 1800’ler dönemi moda tarihinde öne çıkan, döneminin İngiltere kraliçesinin adının verildiği Viktorya dönemi; I. Dünya Savaşı öncesi ‘Belle Epoque’ zamanları; I. Dünya Savaşı sonrası Çarliston dansı ile de öne çıkan kadının özgürleşmeye başladığı, Cumhuriyet dönemlerinin ilk zamanları 1920’ler; son olarak Anadolu’nun coğrafyası, iklimi ve kültürü ile şekillenmiş otantik Anadolu dönemi.
Retrografi Anadolu Dönemi’nde Anadolu’nun o muhteşem çoksesliliğini yansıtma adına Ermeni geleneksel giysisi Taraz, Kürt geleneksel giysisi Kıras Fistan, Çerkes geleneksel kadın kıyafeti ve erkeklerin milli kıyafeti Çerkeska, Zeybeklerin milli kıyafetleri ve Osmanlı kaftanı ya da üçetek olarak da bilinen halk kıyafetlerini kullandığımız bir fotoğraf çalışması yaptık.
Retrografinin Çerkes geleneksel kıyafetleri ile yapılacağı Anadolu Dönemi için öncelikle İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin eski koordinatörü Adza Sibel Pak ile iletişime geçtik. Sevgili Adza Sibel’in desteği ve yönlendirmesiyle derneğin nerdeyse tüm Çerkes kıyafetlerini tasarlayan ve diken Dilek Geçalp ile tanıştık. Dilek Hanım’ın diktiği kıyafetler sayesinde fotoğraf çekimini gerçekleştirdik. Folklorik dans kıyafetlerinin yanısıra geleneksel Çerkes gelin ve damatlıklar, vintage esintili elbise ve gelinlikler de diken Dilek Hanım ile işbirliğimiz bu şekilde başlamış oldu.
Anadolu’da yaşayan her birey ortak bir mirası yaşıyor. Bu kültürel birikimi paylaşmaya ihtiyacımız var, çeşitlendikçe fazlalaşıyoruz ve bu şekilde belki de kendi içsel yolculuğumuzda daha sağlıklı bir şekilde yol alacağız. Desteği için İstanbul Kafkas Kültür Derneği’ne tekrar teşekkür ederim.

Duygu Özlem
www.retrografi.com
retrografi@gmail.com
info@retrografi.com

Retrografi hakkında

Retrografi, Anadolu Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümü mezunu Retrografi fotoğrafçısı Duygu Özdemir’in eski zamanın fotoğraflarını, o zamanın kıyafetleri ve makyajını günümüz fotoğraf teknolojisi ile birleştirerek yeniden yaratmasına dayalı bir fotoğraf çalışmasıdır.
Retrografi Viktorya, Edward, Çarliston ve Anadolu Dönemleri’nden birisinin seçilip o döneme özgü kıyafetlerin kişiye özel olarak dikilmesi, fotoğraf çekim gününde ise saç ve makyaj hazırlıklarının da yapıldığı nostaljik bir fotoğraf hizmetidir. Retrografi yeni eklediği Anadolu Dönemi ile Çerkes, Kürt, Ermeni ve Osmanlı geleneksel kıyafetlerinin yanı sıra Anadolu’da yaşayan daha birçok halkın geleneksel kıyafetleri ile ilgili başlamış olduğu çalışmaya halen devam ediyor.

Tanıtım videosu
https://vimeo.com/retrografi

İletişim: Duygu Özlem Özdemir
Tel: +90 535 589 10 56
E-posta: info@retrografi.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz