İktidar ve muhalefet uzlaştı

0
520

Abhazya’da muhalefet bloğu tarafından 15 Aralık’ta gerçekleştirilen mitingde Cumhurbaşkanı Hacimba’dan memnuniyetsizliklerini belirten konuşmalar yapılırken, protestocular en son 30 Kasım’da yapılan mitinglerinde yaptıkları istifa çağrısını tekrarladılar.
Miting organizatörleri, Abhazya Meclisi Başkanı Valery Bganba’nın çağrısıyla bir araya gelen ve parti başkanlarınca ortak olarak imzalanan deklarasyona uygun olarak, yasal çerçevede ve barışçıl bir miting yapmak üzere toplandıklarını açıklarken, katılımcılara ise Cumhurbaşkanı kendi isteğiyle istifa etmeden dağılmamaları çağrısında bulundular.

İktidar yanlıları da toplandı

Diğer yandan muhalefet mitinginin yapıldığı ve sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı Abhaz Drama Tiyatrosu önündeki meydanın yaklaşık yüz metre ilerisindeki Başkanlık binasının önünde de iktidar yanlısı Abhazyalılar hükümete destek için biraraya toplandı. Meydana inerek destek mitingine katılanlara hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Hacimba şunları söyledi:
“Vatandaş olarak, 24 yıl önce büyük bedeller ödeyerek kurduğumuz ve içinde yaşadığımız devletimizin devamını sağlama sorumluluğumuz vardır. Dün özgürlük savaşında Lata trajedisinde kaybettiğimiz masum canlarımız için yas tuttuk. Böyle bedeller ödemiş, bu zorluklara katlanmış halkımızı bölme girişimi nasıl olabilir? Ben demir adam değilim, benim de korkularım var, ancak yaptığımız her şeyi içtenlik ve dürüstlükle yapıyoruz. Birçok olumsuzluğu değiştirdik, bunları görmemek adil değil. Bu değişimi görmeyerek başka yolları deneyenleri haklı görmüyorum. Bazı insanlarımız maalesef eski düzende yaşamaya devam etmek istiyorlar, ama öyle yaşayamayız. Dışarıdan verilen, ekonomik büyüme için gerekli koşulları yaratmak üzere harcamak zorunda olduğumuz mali yardımların tümünü yerseniz, bu sadece ülkemizin felaketi olacaktır.
Bizim, kendi imkanlarımızla halkımızın ve devletimizin varlığını sürdürmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Abhazya’nın bu imkanları vardır. İki buçuk yıldır 2 milyar 700 milyon ruble olan bütçemiz, bu yıl 5 milyar rubleye yükseldi. Bu önemli bir rakamdır ama bazıları bunu kur farkı olarak açıklıyor. Hatırlayın, önceki hükümet zamanında neredeyse 30 milyar ruble destek alınmıştı, peki devlet bütçesi bundan nasıl etkilenmişti? Ne yazık ki ancak 2 milyar 700 milyon ruble olabilmişti. Abhazya’nın böyle fırsatları vardı.
Tüm eylemlerimiz uzun vadede Abhazya’nın devlet olarak var olması üzerine düşünülerek yapılmalıdır.Bu sürecin önünü tıkayarak hareket etmemeliyiz. Ben Abhaz halkının bilgeliği gerçeğine inanıyorum. Yasadışı eylemlere izin vermeyeceğiz, ancak birileri gerilimi tırmandırmaya çalışıyor. Soruyorum, insanlarınızı ve devletinizi nerede savunmanız gerekiyor? Bizim başka ülkemiz yoktur!”


Devlet Başkanı Yardımcısı Vlademir Zantaria da konuşmasında, gece boyunca çalışıp bir mutabakat zaptı oluşturduklarını, son parlamento oturumunda “ülkenin tüm siyasi güçleri anlaşmazlıkların çözümünde yasalara göre hareket edecektir” hükümlü bir belgenin kabul edildiğini ve tüm parti başkanları tarafından imzalandığını söyledi. Meclis Başkanı Bganba’nın dün, mitingin iptali ile ilgili tüm muhalefet liderlerinin katıldığı bir toplantı yaptığını, mitingin iptal edilemediğini ancak hukuk çerçevesinde yapılacağı konusunda organizatörlerin garanti verdiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Daur Arşba da konuşmasında durum değerlendirmesi yaparak muhalefeti eleştirdi. Arşba, “2014 başkanlık seçimlerinden sonra belli bir grup sonuçlarını kabul etmek istemedi ve yapılan her şeyi eleştirmeye başladılar. Rusya ile ittifak ve işbirliği anlaşmasının imzalanmaması çağrısında bulundular, egemenliğimizin tehlikeye atıldığını söylediler. Üzerinden iki yıl geçti ve öyle olmadığı görüldü. 2015 Mart’ında mitingleri başlatıp, bu kez seçim sözlerini yerine getirmedi diye Başkan’ın istifasını istediler. Bunların tümü bir kurgu. Şimdi “Amtsakhara” Başkan’ın gönüllü istifasını istiyor. Neden görevinin sonuna kadar beklemiyorlar, neler yapılmadıysa o zaman ortaya konacak zaten. Sabırsızlanıyorlar, çünkü onlar bir kez ülkeyi yönetmek istiyorlar sadece. Anlaşmak niyetleri yok. Biz Başkan’la birlikte, sorunları çözmek için farklı siyasi bir platform yarattık. Ama muhalefet halka bu işbirliğini reddetti. Hükümet oluşumunda belli pozisyonları teklif edildi “Biz mevcut başkan ile çalışmak istemiyoruz” dediler. Sivil toplum kuruluşları, halk örgütleri araya girdi, gerginliği gidermek için birçok önerilerde bulunuldu, ama sonuçta onlar orada ve biz buradayız. Halkımızı bir endişe ve tehlikeye maruz bırakmaya kimsenin hakkı yoktur…” şeklinde konuştu.

Müzakereler uzlaşmayla sonuçlandı

Yaklaşık 18 saat süren mitingler uzlaşma ile ve olaysız sona erdi. Sabah saatlerinde yapılan konuşmalarla başlayan muhalefet mitinginin ilerleyen saatlerinde bir grup temsilci Cumhurbaşkanı Hacimba ile müzakerelere başladılar. İlk tur müzakerelerde sonuç alınamaması üzerine tekrarlanan görüşmeler sonunda uzlaşma sağlandığı bildirildi ve gece saat 03.00 sıralarında yapılan karşılıklı açıklamaların ardından katılımcılar dağıldılar.
Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba aşağı inerek yaptığı açıklamada hükümete destek için toplanan halka teşekkür ederek, “Müzakereler sona erdi, muhalefetin mitingi de sanıyorum sona ermiştir. Muhalefet de hükümetin istifası gibi bir seçeneğin olamayacağını kabul etti. Diğer konularda onların düşüncesine katılıyorum ya da katılmıyorum, bu çok önemli değil, ama görüşmemizin insanlarımızın yararına olduğuna eminim. Çalışmalarımızı, yaptıklarımızı beğenmeyenler var, onlarla masa başında konuşmamız gerekiyordu. Biz tüm insanlarımız için doğru olanı yapmaya çalışıyoruz. Bunu gördüğünüz için bugün buradasınız ve sizin sayenizde Abhazya’nın geleceği artık daha iyi olacak” dedi.
Müzakere sonuçlarını geleceğe aktarabilmek için belgelediklerini belirten Hacimba, “Birçok konuda anlaştık, anlaşamadığımız konular da oldu. Ama asılönemli sonuç, biz sorunlarımızı barışçıl yollarla çözmeyi başardık. Abhazya halkı dışarıda bizi izleyen tüm ülkelere de, sorunlarını sağduyu ile aşabileceğini kanıtlamış oldu” dedi.
Muhalefet bloğu eşbaşkanı Aslan Bjania ise protestoculara hitaben yaptığı açıklamada Devlet Başkanı ile yaptıkları müzakereler sonunda yapılan hükümette görevlendirilme tekliflerini anlatarak, “Toplantıda Başbakan yardımcılığı, Başsavcılık makamı, Anayasa Mahkemesi’nde iki aday bulundurma ve Merkez Seçim Komisyonu’nun yeni oluşumunda aday bulundurmak gibi görevler teklif edildi. Ayrıca yakın gelecekte cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin milletvekillerine dağıtılması için çalışma yapılacağı güvencesi verildi” dedi.
Miting katılımcıları sonuçtan memnun olduklarını bildirerek, ortak bir konsensus geliştirmek için karşılıklı görüşmeler yapacaklarını söylediler.
Blok muhalefet güçleri en son 30 Kasım’da düzenledikleri mitingde Cumhurbaşkanı Hacimba’nın istifasını istemişler ve 5 Aralık 2016 tarihine kadar süre vermişlerdi. Bu yüzden gergin bir bekleme süreci yaşanmış, olası olaylar ve çatışmalar halkı endişelendirmiş, birçok sivil toplum kuruluşu ve halk örgütleri bildiriler yayınlayarak yasaya uygunluk, taraflar arasında barış ve birlik çağrısı yapmışlardı.
Ülke dışındaki Abhaz diasporasından da birlik çağrıları gelmiş, Türkiye’den Abhaz Dernekleri Federasyonu’ndan ve Karaçay-Çerkes Cumhuriye’tinden bir heyet Abhazya’ya gelerek arabuluculuk girişiminde bulunmuştu. Son olarak Abhazya Meclis Başkanı parti başkanlarıyla biraraya gelerek, parlamentoda oluşturulan bir barış ve yasaya uygun eylemler içerikli bir metnin ortak imzalanmasını sağlamış ancak miting yapılması engellenememişti. (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz