Abhazya pasaportları hakkında merak edilenler

0
752

Abhazya pasaportlarının yenileriyle değiştirilmesi işlemi bir süre önce başladı. Bununla birlikte eski pasaport, yeni pasaport, iç ve dış pasaport, zagran pasaport gibi söylemler bazılarımızın kafasını karıştırdığı gibi, hangi pasaportun nerede kullanılacağı da sıkça sorulan sorular arasında.
Abhazya Cumhuriyeti’nin şu anda kullanımda olan iki çeşit pasaportu var aslında. Karışıklık biraz da bunların farklı isimlerle anılmasından kaynaklanıyor.

1. Abhazya iç pasaportu
Abhazya vatandaşı olmaya hak kazanmış kişilere verilen, bildiğimiz tek renk, yeşil pasaporttur. İçinde Abhaz harfleriyle kimlik bilgileriniz, soyadı yerinde ise geleneksel Abaza sülale adınız yazılıdır.
Bu pasaport Abhazya’ya giriş yaparken sınır kapısında Abhaz görevlilere göstermeniz gereken pasaporttur. Aynı zamanda ülke içinde de kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) olarak kullanılmaktadır. Bu pasaporta sahipseniz, Türkiye’den Abhazya’ya gelirken Abhazya vizesi almanıza gerek yoktur.
Şu anda bu pasaportlar yeni pasaportlarla değiştirilmektedir. Yeni pasaportların yeşil zemin üzerine sarı yaldızlı yazıları vardır. Son bilgilere göre, kullanım süresine bakılmaksızın tüm iç pasaportlar 2017 Nisan ayı sonuna kadar, bu yeni pasaportlarla değiştirilmelidir.

2. Abhazya dış pasaportu (Zagran pasaport)
Abhazya dış pasaportu Abhazya vatandaşlarına, özellikle Rusya’ya çıkarken kullanmaları için verilmiş mavi renkli pasaporttur. İçinde Rusça ve latin harfleriyle kimlik bilgileriniz yazılıdır. Ancak soyadı kısmında genellikle Türkiye kimliğinizde yazılı olan soyadınız yazılıdır.
Bu pasaportla Türk pasaportunuzu kullanmadan Rusya topraklarına giriş çıkş yapabilirsiniz. Bu pasaporta sahipseniz, Türkiye’den Abhazya’ya gelirken Rusya vizesi almanıza gerek yoktur.
Eğer her iki pasaportunuz da yoksa Abhazya’ya girerken Türkiye pasaportunuzla giriş yapmanız, Abhazya vizesi ve Rusya vizesi almayı ihmal etmemeniz gerekmektedir. (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz