Çözüm yolları tartışıldı

0
521

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Güney Kafkasya’da Dağlık Karabağ, Abhazya ile Güney Osetya meseleleri ve çözüm yollarının tartışıldığı “Kafkasya’daki Çatışmalar ve Alternatif Çözüm Yolları” konferansı düzenlendi.

Tiflis’teki İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesinde düzenlenen konferansa, Azerbaycan’ın Tiflis Büyükelçisi Dursun Hasanov, Azerbaycan Milli Meclisi milletvekili Elman Memmedov, Azerbaycan’ın devlete ait petrol şirketi Socar’ın Gürcistan şubesi müdürü Mahir Memmedov, Kafkasya konularındaki Gürcü uzman Mamuka Areşidze, Gürcü ve Azerbaycanlı profesörler, üniversite öğrencileri ve yetkililer katıldı.

İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesine bağlı Kafkasya Enstitüsü Başkanı Pr.Tsira Baramidze, zengin hoşgörü kültürüne sahip Kafkasya bölgesinde Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya, Azerbaycan’ın da Dağlık Karabağ bölgelerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle güvenliğin ve istikrarın büyük zarar gördüğünü söyledi.

Baramidze, bir ilk olan konferansta Kafkasya’daki çatışmaların sebepleri değil çözüm yollarının tartışılacağını belirterek, “Kafkasya’nın istikrarı için bu bölgede tüm halkların barış içinde yaşamak amacıyla ortak mücadele vermesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.
Gürcü uzman Mamuka Areşidze de konuşmasında Kafkasya halklarının, Dağlık Karabağ, Abhazya ve Güney Osetya’da yaşanan trajedilerin kurbanları olduğunu ifade ederek, bu çatışmalardan Rusya’yı sorumlu tuttu.

Areşidze, “Devletler sürekli olarak birbirlerine düşmanlık güdemez. Maalesef bugün de tanık olduğumuz gibi, çeşitli halklar arasında düşmanlık yaratma durumu, üçüncü bir gücün (Rusya) desteğiyle devam ediyor. Bu durum onun çıkarınadır. Bu bilerek yapılıyor. Güney Kafkasya’yı kolayca kontrol edebilmek için yapıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz