Çerkes Mutfağı Atölyesi

0
825

Gastronomi market ve restoran konseptini aynı çatı altında buluşturan ve mottosu ‘yerel güzeldir, sunum özeldir’ olan Delimonti, Anadolu’nun yerel üreticilerinden temin edilen en özel kahvaltılık ürünleri, zengin şarap kavı, mevsimsel malzeme ile değişkenlik gösteren menüsü ile keyifli bir yemek için günün her saatine hitap ediyor.
Şişli’de bulunan Delimonti’de Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ile Delimonti’nin yerel tedarikçilerinden Kayseri Gubate Restaurant ve Kahvaltıevi sahibi Ahmet Yılmaz’ın anlatımıyla “Çerkes Mutfağı Atölyesi” etkinliği düzenlendi.

Şıps-baste

Şıpsi bir nevi un çorbası olarak düşünülebilir, Çerkes tavuğu olarak bilinen mezenin daha sulu olarak hazırlanmış hali. Baste, bazen de pasta adı verilen lapa ise genellikle darı, mısır veya buğday unundan hazırlanır. Kalıp şeklinde tabağa koyulan lapanın (baste) üzerine çorba (şıps) gezdirilerek servis edilir.
Gubate
Üçgen şeklinde hazırlanan açmalara benzer. Üç tarafından açık, ortalarından kapanacak şekilde, ince ince hazırlanan hamurlardan yapılan böreğin içine patates, isteğe göre kıyma da konulabilir. Arasına tahin, üzerine pekmez sürülerek veya sosla yenebilir.

Halvane

Bol yumurtalı bir açmadır. Açılan hamur üzerine yumurta sürülerek fırında pişirilir ve servis edilir. İnce ve yuvarlak şekilde hazırlanır.

Velibah

Evde hazırlanan gözlemelerin sac fırında pişirilmiş halidir. İçine genellikle patates konularak hazırlanır. Farklılığı iç malzemesine rağmen son derece ince oluşudur.

Gırniş

Mantı hamuru gibi açılan hamurdan kareler kesilir ve bir tarafından diğer tarafına yuvarlanır. Ardından tavuk suyunda kısa bir süre pişirilir. Didiklenmiş tavuk, tavuk suyu ve bol sarımsakla hazırlanarak, servis edilir.

Gurize

Kendisinin birden fazla ismi vardır; yörelere göre haluj, hambal veya hınkal da denilir. Kıyma ile hazırlanır. Sossuz veya üzerine yoğurt dökülerek de yenebilir.

Psihalive

Patatesli bir mantı türüdür. Tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz