Memlekete ayıracak beş dakikan var mı?

0
425

16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesinde, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, bağımsız platformlar gibi birçok alandan “Evet” veya “Hayır” sesleri yükselirken, İstanbul’daki hukuk fakültelerinden bir araya gelen öğrencilerin oluşturduğu Hukuk Öğrencileri Meclisi, bizlere neye “Evet” neye “Hayır” diyeceğimizi anlatıyor.

Hukuk Öğrencileri Meclisi’ni oluşturma düşüncesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde (İÜHF) okuyan bir arkadaş grubunun fikri olarak ortaya çıkıp önce İstanbul’daki hukuk fakültelerine, oradan da İzmir, Ankara ve Eskişehir’e yayıldı.

Öğrenciler, çalışmalarını İstanbul’un ulaşabildikleri her yerinde üç günlük süreyle stant açarak gerçekleştiriyorlar. Bu hafta sonu İstiklal Caddesi’nde olan öğrencilerle çalışmalarını ve sokaktan gelen tepkileri konuştuk. Genelde aldıkları tepkilerin olumlu olduğunu söyleyen hukuk öğrencileri Üsküdar’da çalışırken birkaç saldırı girişimine de maruz kalmışlar.
İÜHF ikinci sınıf öğrencisi Side, seçim öncesi son gün son saate kadar orada olacaklarını

söyleyerek şöyle konuştu:
“Bu süreci siyasi partiler veya sivil toplum kuruluşları genel ya da yerel seçim gibi değerlendiriyorlar. Ancak referandum süreci var ve yeni anayasa değişikliğini oyluyoruz. İnsanlara hukuki süreci anlattığımız zaman sokaktan inanılmaz olumlu tepkiler alsak da rahatsız olanlar insanlar da oluyor. Hatta Üsküdar’da çalışırken birkaç küçük saldırı girişimine uğradık.

“Biz 15 Nisan saat beşe kadar sokakta dilimiz döndüğünce yeni anayasa madde madde bize ne getiriyor bizden ne götürüyor bunu anlatmaya çalışacağız.”

Kimler milletvekili olabilecek?
18 yaşını doldurmuş olan her Türk vatandaşı askerlik hizmetini yapmamış olsa bile milletvekili olabilecek ve 2 yıl milletvekilliği yaptığı takdirde emekliliğe hak kazanacak.

Milli irade güçlenecek mi?
Halkın belli bir kısmının oyunu alan Cumhurbaşkanı bütün halkı temsil eden meclisi gerekçesiz feshedebilecek.

Milletvekili sayısının artması temsiliyetimizi artırır mı?
Temsiliyeti artırmanın yolu milletvekili sayısını artırmaktan geçmez. Öngörülen düzenleme yalnızca devlet bütçesine külfet getirecektir.

Cumhurbaşkanı’nı denetleyebilecek miyiz?
Cumhurbaşkanı’nın Yüce Divan’da yargılanması için meclisteki 600 milletvekilinin 400’ünün onaylaması gerekecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı’nı yargılayacak olan Yüce Divan’ın 15 üyesinin 12’sini Cumhurbaşkanı atamış olacak. Bu kadar yetkiyi tek başına kullanacak olan kişinin yargılanması böylece imkansızlaşacak.

Yetkiler tek elde mi toplanıyor?
Cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Böylece meclisin hareket alanı daralacak ve meclis artık yürütmeyi denetleyemeyecek.

Bizi sadece seçtiklerimiz mi yönetecek?
Cumhurbaşkanı istediği sayıda yardımcı atayabilecek. Atanan bu yardımcılar dokunulmaz olacak ve halk seçmediği kişilerce yönetilecek.

Meclisin işleyişi hızlanacak mı?
Cumhurbaşkanına tanınan zorlaştırıcı veto yetkisiyle birlikte meclise geri gönderdiği kanun ancak meclis üye tam sayısının salt çoğunluğuyla kabul edilebilecek. Meclisin kanun yapması zorlaşacak ve yavaşlayacak.

OHAL’ler bitecek mi?
Yeni sistemle OHAL’i artık Cumhurbaşkanı ilan edecek. Meclisin onayının ardından Cumhurbaşkanı düzenleyeceği kararnamelerle OHAL’de her türlü kararı alabilecek, temel hak ve özgürlükleri istediği zaman kısıtlayabilecek. Böylece OHAL ilanı daha da kolaylaşacak.

Yargı bağımsız ve tarafsız olabilecek mi?
Parti genel başkanı olan Cumhurbaşkanı Hakimler Savcılar Genel Kurulu’nun 13 üyesinin 6’sını, Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinin 12’sini atayacak. Bu durumda hukuk güvenliğimiz nasıl sağlanacak? (bianet.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz