Lovpaçe, yanlışları düzeltmek istiyor

0
558

Bazı aktivistler, Adigey’in başkentinin tarihinin kasıtlı olarak tahrif edildiğini söylüyor.
Maykop Adige Xase üyeleri, “Maykop Şehri Hakkında” başlıklı bir makale yazıp Maykop şehrinin resmi internet sitesindeki tanıtımla değiştirmek için başvuru yapmaya karar verdi. Xase üyelerine göre sitedeki yazıda yanlışlıklar var ve hatta kasıtlı olarak siteye konulduğuna inanıyorlar.

Kavkaz.Reali muhabirinin de katıldığı toplantıda konuşan Maykop Xase Başkanı Zaurbi Çundişko, “Bu yazı binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan biz Çerkesleri yerli halk olmadığımıza, yabancı olduğumuza ve özel haklarımız olmadığına ikna etmek için konulmuştur” dedi.

Yazının özellikle son paragrafı kabul görmüyor: “Maykop, 1897’de ‘Oşad’ kurganında İskit-Sarmat dönemine ait altın ve gümüş parçaların bulunmasından sonra dünya çapında ün kazanmıştır.”

Toplantıya davet edilen tarihçi, ünlü arkeolog ve “Kadim Maykop” kitabının yazarı Nurbiy Lovpaçe, Oşad kurganının Maykop kültürünün en önemli arkeolojik alanlarından biri olduğunu belirtti. Lovpaçe’ye göre Oşad’ın yaşının 5 bin yıldan fazla olduğu tahmin ediliyor. Oysa İskitler ve Sarmatların tarih arenasına çıkışları MÖ 7. yüzyılda olmuştur. Lovpaçe, “Bu çok belirgin bir yanlış belki de gerçekten bir kasıt var ve şüphesiz ki düzeltilmesi gerekir” dedi.

Lovpaçe ayrıca “Oşad kurganının hangi etniğe ait olduğunun belirlenmesi çok zor, bu konuda dolaylı göstergeler var. O tarihte sonrasında Hitit İmparatorluğu’na dönüşen Hatti ülkesi vardı. Birçok bilim insanı Hattilerin Çerkeslerle bağlantısı olduğu sonucuna vardı ve geçmişteki vatanları kuzeybatı Kafkasya idi” ifadesini kullandı.

Lovpaçe toplantıda şehrin resmi sitesi için “Maykop Şehri Hakkında” başlıklı bir makale yazma görevini üstlendi. Lovpaçe “Kadim Maykop” adlı kitabında şu anki Maykop’un yerinde 3200 yıldır “Elma Vadisi” adlı kentsel yerleşkenin olduğunu yazdığını hatırlattı. (kavkazr.com)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz