Başkan adayı Navalny’nin Kafkasya’ya vaadleri

0
628

Rusya Federasyonu devlet başkanlığına aday olan avukat, aktivist ve siyasetçi Alexey Navalny’nin Kafkasya’ya dair programını araştıran Caucasion Knot haber ajansı on maddelik bir çalışma yayınladı.

Kafkasya’yı beslemeye son verin
Navalny, Eylül 2011’de “Kafkasya’yı beslemeye son verin” sloganı altında düzenlenen kampanyaya destek vermişti.
Navalny düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Kafkasya’yı finanse etme sistemi, arsız elitlerin semirmesine yol açtığı için buna son vermeliyiz. Giderek fakirleşen halk bu elitlerle savaşmak için eline makineli tüfek alıp ormana gitme ihtiyacı duyuyor.”

Bölge liderlerinin doğrudan seçimi
Navalny’nin başkanlık programında Rusya’da valilerin doğrudan seçilmesi çağrısı var. Çünkü birçok bölgenin başkanı doğrudan seçim ile atanmıyor.

Başörtü giymeme özgürlüğü
Navalny kamusal kurumlarda kadınlara başörtüsü takma zorunluluğu getirilmesini uygun bulmadığını belirtti ve “Çeçenya’da kadınların başörtü takmaya zorlanmasına karşıyım. Çeçen televizyon kanallarını açtığınızda tüm sunucuların başörtülü olduğunu görüyorsunuz. Buna zorlanmalarına karşıyım. Ortodoksların oruç döneminde tüm Ortodoksların oruç tutması için baskı yapmaktan bir farkı yok tüm bunların” dedi.

“Plato’nun iptali
Kasım 2015’te ağır araçlardan “Plato Sistemi” adı altında bir vergi tahsil edilmesine başlanmıştı. Bu sistem 2017 yılında özellikle Dağıstan’da kitlesel protesto ve grevlere neden oldu.
Navalny bu konuyla ilgili olarak, “Hükümet devlet tekellerine daha önce eşi benzeri görülmemiş bir cömertlikle yardım ederken kamyon sahiplerine neden yeni bir vergi yüklüyor? Bu vergi yanlış, haksız ve yasadışıdır” dedi.

Devlet adamlarına pahalı araba yasağı
Navalny, Mart 2011’de Dağıstan Ekonomi Bakanı Abdusamad Hamidov’un devlet kasasından 1.2 milyon Euro tutarında bir araba almasını eleştirmiş, “Böylesine yoksul bir cumhuriyetin bakanı neden bu kadar pahalı bir araba kullanmaya neden ihtiyaç duyar? Yoğun işsizlik, bir sürü sorun var. Dağıstan hep merkezden para dileniyor ve terörizmin artacağı şantajıyla para sızdırıyor ama aynı zamanda bir devlet görevlisine 1.2 milyon Euro gibi bir parayı çarçur ettiriyor” demişti.

Kadirov’un “Şeriat Ordusu”na muhalefet
Çeçenya lideri Ramzan Kadirov’un Moskova desteğiyle kendi “Şeriat Ordusu”nu kurduğunu defalarca söyleyen Navalny, “İslamcı hareket halkın içinden doğmadı, Kadirov tarafından devletin bir unsuru olarak yerleştirildi” demişti.

Yasadışı zenginleşmenin suç sayılması
Navalny, Eylül 2014’te “yasadışı zenginleşme” tanımının Rusya Ceza Kanunu’na girmesi için girişimde bulundu. Bu sayede mal varlıklarının kaynağını ispat edemeyen devlet görevlilerinin yargılanması söz konusu olacaktı. Navalny, Kuzey Kafkasya yöneticilerini ve özellikle de Ramazan Kadirov’u yasadışı zenginleştikleri konusunda suçladı.
Kremlin’in basın sözcüsü Dimitri Peskov’un haftalık ücreti 385 bin euro olan bir yatta balayı yapmasını da eleştirmişti. Navalny’ye göre bu balayı, Rusya’nın en zenginleri arasında yer alan Mahaçkaleli işadamı Ziyaudin Magomedov’un cömert bir hediyesiydi.

Myanmar Müslümanlarına sahip çıkılması
Eylül ayında Myanmar’da Budist çoğunluğun şiddetine maruz kalan Rohingya halkına sahip çıkılması talebiyle Grozni’de kalabalık bir miting düzenlenmişti. Bu protestolar hakkında görüş bildiren Navalny, Rohingya halkına sahip çıkılması talebini haklı bulduğunu belirtmiş ve ayrıca bu şiddetin başlamasında Rusya yöneticilerinin de sorumluluğu bulunduğuna dikkat çekmişti.

Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığı
Ağustos 2008’de çatışmanın ordu tarafından çözülmesi gerektiğini savunan Navalny, “Bazı şartlarda kuvvet kullanmak gerekebilir, şu anda da bu gereklilik var” demişti.
Olaylar kızışınca Güney Osetya ve Abhazya’ya askeri ve maddi yardım yapılmasını, Güney Osetya’nın uçuşa yasak bölge ilan edilip bu bölgedeki tüm hava taşıtlarının vurulmasını öneren Navalny, Gürcistan’a ambargo uygulanması gerektiğini söylemişti. Sonrasında ise Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını kalpten desteklediğini ancak Rusya birliklerinin artık Gürcistan topraklarını terk etmesi gerektiğini belirtti.

Güney Kafkasya ülkelerine vize
Navalny, ‘Rusya’ya kitlesel göç yapılmasına sebep olan ülkelere vize uygulanması’ gerektiğini savunuyor. Bu ülkeler arasında Orta Asya ve Güney Kafkasya cumhuriyetleri var. (jam-news.net)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz