“Yukarıdan emir”le yasaklama

0
503

Kabardey-Balkar’daki Çerkesler otuz yıldan fazla süredir, 1779’daki yedi aylık savaşta can veren Çerkesleri anmak için Psıhurey köyü yakınında toplanıyordu. Yedi ay süren bu mücadele, Kafkas-Rus Savaşı’nın evrelerinden biriydi.
Kabardey-Balkar sakinleri 10 Kasım’da savaşı anmak için yine aynı yere gittiler ama anma alanının girişinde asker dolu iki kamyon ve polis ekipleri bekliyordu. Toplantıya katılanlardan biri, “Bizi alana sokmamak için yukarıdan emir almışlar” dedi. Kalabalık, polis kontrolü sonrası alana girdi.
Kavkaz.Realii haber sitesinin görüştüğü katılımcılardan Martin Koçesoko, toplanma saatinin İçişleri Bakanlığı’na bir gün önceden bildirildiğini belirtti ve bu tarihin Çerkesler için trajik olduğunu, 1779’daki saldırıda yaklaşık 3 bin Kabardeyin hayatını yitirdiğini söyledi.
Aktivistler üç yıldan fazla süredir bu alana bir anıt dikmek için izin arayışında oldular. Anıt, 10 Ekim 2015’te dikilecekti ama ertelenmişti. Koçesoko o tarihte anıtın hazır olduğunu ancak dikilmesi için izin verilmediğini, iznin Yuri Kokov tarafından kurulan komisyon tarafından değerlendirildiğini belirtti.
Yerel yöneticilerin bu tavrının nedeni sorulduğunda, Çerkes tarihinin rahatsız edici yanlarını gizlemek istediklerini söyleyen Koçesoko, “Yöneticiler geçmişimizi susturmak istiyor çünkü yarattığı sonuçların halen çözülmemiş olduğu trajik olaylar var. Sorunu örtbas etmek yerine insanların gerçeği öğrenmesine, atalarını anmasına ve geçmişlerini kavramalarına izin vermeliyiz” dedi. (kavkazr.com)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz