Kafkasya’nın oyları Putin’e

0
596

Rusya başkanlık seçimlerinde Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden oyların büyük çoğunluğu Vladimir Putin’e gitti. Putin’e Dağıstan’dan %91.02, Çeçenya’dan %91.39, İnguşetya’dan %83.17, Kuzey Osetya’dan %83.67, Kabardey-Balkar’dan %93.49, Karaçay-Çerkes’ten %87.19, Adigey’den %81.17, Krasnodar Bölgesi’nden %81.80, Stavropol Bölgesi’nden %80.54 oranında oy verildi.

On Kavkaz haber sitesi seçim sonuçlarıyla ilgili olarak, “Open Caucasus” adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı ve insan hakları aktivisti Ruslan Kambiev ile Moskova Şehir Duması Gençlik Parlamentosu Üyesi Hamzat Navruvoz’a sorular yöneltti.

-Seçimdeki yüksek oylar Putin’in en sadık seçmenlerinin Kafkasya halkları olduğunu mu gösteriyor? Ya da seçimler sırasında Kafkasya’da uygulanan baskı ve ihlallerin bir sonucu mu bu oranlar?

Ruslan Kambiev: Ortadaki tablo üç bileşenden oluşuyor. Birincisi, Kuzey Kafkasya’daki işsizlik oranının yüksek olması. İkincisi, cumhuriyet yöneticilerinin Moskova’ya yüksek oranda oy verilmesi konusunda yarışması. Üçüncüsü ise medyanın propagandası…

Hamzat Navruzov: Kafkasya’yı görevdeki başkanın sadık destekçisi gibi tek bir kategori ile sınırlandırmanın faydalı olduğunu düşünmüyorum. Şükür ki oy verme merkezlerinde olup biteni görmemizi sağlayan haber kanallarının olduğu bir çağdayız.

İdari mekanizmalar hangi bölge olursa olsun her yerde aynı şekilde çalışıyor. Ülkemizdeki seçim sisteminin ne kadar hatalı olduğunu bir kez daha gördük.

Kafkasya’ya gelen Rus ulusalcılar, liberaller ve demokratlar bir kez daha Kafkasya’nın en tepkili bölge olduğu ve bu nedenle ülkenin ileriye gidemediği konusunda suçlamalar yapıyor.

-Kafkasya’nın Vladimir Putin’i desteklemesi ülkenin siyasi yapısını nasıl belirler? Bu suçlamalara katılıyor musunuz? Yoksa bu suçlamalar aslında Kafkasya’dan hoşlanmayan muhaliflerin bir uydurmacası mı?

Ruslan Kambiev: Kafkasya ne yazık ki Rusya siyasetinde sıkıntılı bir unsur haline geldi. Bunun böyle olduğunu bölgenin birikmiş sorunlarına başkan adaylarının hiçbirinin anlaşılabilir bir çözüm vaat etmemiş olmasından anlayabiliriz.

Federal merkez Kafkasya cumhuriyetlerinde rüşvetçi yerel elitleri kullanıyor, bu elitler bütçenin üzerine oturuyor.

Bir başka etken ise Kafkas fobisi…

Hamzat Navruzov: Muhalifler sadece Kafkasya değil ülkenin geri kalanı için de bostan korkuluğu ya da tahrik edici görevi görüyorlar sanki… Oysa öncelikle varlık nedenlerini düşünmeliler. Bu ülkeye ve topluma nasıl bir yararları oldu? Halka ne gibi alternatifler sundular?

Kafkas fobisi olan ulusalcılar ülkeyi oluşturanların sadece Kafkasya halkları değil Ruslar olduğunu hatırlamalılar. Dolayısıyla ülkede olanlardan kimin daha fazla sorumlu olduğunu da unutmamalılar.

-Belki de Kafkasyalı seçmenler başka konular hakkında kaygılı? Var olma sorunu mesela? Aile geçindirmek? Güvenlik sorunları? Belki de Kafkasya seçmeni Kremlin’de mevkilerin nasıl dağıtıldığıyla ilgilenmiyordur?

Ruslan Kambiev: Gerçekten de bölgede siyasi dirençsizlik ve umursamazlık arttı. Bölgedeki siyasi ve ekonomik sorunlar hakkındaki kararların halkın düşüncelerinin göz ardı edilerek alındığına ve oylarının bir anlamı olmadığına ikna olmuş durumdalar…

Acı gerçek ise şu: Kafkasya sakinlerinin birçoğu borç ve kredi batağında var olma mücadelesi veriyor. Siyasi yaşama katılmak yerine temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak derdindeler…
(kavkazr.com) (Kısaltılmıştır)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz