Suriye, Abhazya ve Güney Osetya’yı Tanıdı

0
959

Suriye, Abhazya ve Güney Osetya yetkilileri Abhazya ve Güney Osetya’nın, Suriye tarafından tanınması konusunda aralarında anlaşma sağladılar.

Suriye, Abhazya ve Güney Osetya'yı Tanıdı

Suriye, Abhazya ve Güney Osetya yetkilileri Abhazya ve Güney Osetya'nın, Suriye tarafından tanınması konusunda aralarında anlaşma sağladılar.

Abhazya ve G. Osetya, 2008 yılındaki G. Osetya-Gürcistan savaşından sonra, Rusya Federasyonu tarafından 2008 eylül ayında tanınmıştı. Daha sonra Venezuella başta olmak üzere Nikaragua, Vaunatu Cumhuriyeti, Nauru ve Transdinyester, G.Osetya ve Abhazya’yı tanımıştı. Suriye’nin de tanıması ile Abhazya ve G. Osetya’nın siyasal statüsü bir ilerleme kaydetmiş oldu.

Sputniknews'in haberine göre, Abhazya Devlet Başkanı Raul Hacimba, Devlet Başkanlığının internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Abhazya ve Suriye, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri büyükelçilikler seviyesinde tanıdığını ve diplomatik ilişkiler kurduğunu ilan etti. Bu, iki ülkenin tüm alanlarda ilişkileri geliştirme arzusunu ortaya koyuyor" ifadeleri yer alırken; Güney Osetya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Güney Osetya ve Suriye, uluslararası hukukun temel ilkelerine bağlılığını teyit ederek, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri büyükelçilikler seviyesinde tanıdığını ve diplomatik ilişkiler kurduğunu ilan etti" ifadelerine yer verildi.

Türkiye Konuyu Görmezden Gelmekte Israrcı

Gürcistan ordusunu eğiten ve stratejik olarak birlikte çalışan Türkiye’nin, Abhazya ve G. Osetya’nın bağımsızlıklarının karşı tarafında olduğu biliniyor. Suriye’nin Abhazya ve G. Osetya’yı tanımasından üç gün önce, 26 Mayıs 2018 günü, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü için gittiği Gürcistan’da yapmış olduğu açıklamada "Türkiye olarak Abhazya ve Güney Osetya meselelerinin Gürcistan'ın uluslararası olarak tanınan sınırları içinde, toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde çözüleceğine inanıyoruz" demişti.

Türkiye'de yaşayan Çerkesler bu açıklamayı tepkiyle karşılamış ve Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) bu konuda yaptığı açıklamada "Kafkas Dernekleri Federasyonu olarak yaklaşık 7 milyon nüfusu ile toplumumuzun, eşit yurttaşı olduğumuz Devletimizden ve Hükumetimizden, Kafkasya’da yaşayan halkımızı ilgilendiren Abhazya ve Güney Osetya hususunda tarafların hassasiyetlerini dikkate alan bir hakem dili ile konulara yaklaşmasına dair beklentisini tüm ilgililere tekrar hatırlatıyoruz" demişti.

Sayı : 2018 05

Yayınlanma Tarihi: 2018-05-29 00:00:00