Saltanat veya demokrasi

0
575

Türkiye, 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor.

24 Haziran seçimleri; seyyar sandık uygulaması, 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adaylığı, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için aynı gün sandığa gidilmesi gibi pek çok ilke sahne olacak. Türkiye siyasi tarihinde ilk kez siyasi partiler ittifak yaparak halkın oyunu isteyecek.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) kurduğu ve Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) desteklediği “Cumhur İttifakı” protokolü 4 Mayıs’ta; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İyi Parti (İP), Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti’nin (DP) kurduğu “Millet İttifakı” protokolü ise 5 Mayıs’ta Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edildi. Muhalefetin kurduğu ittifakta Halkların Demokratik Partisi (HDP) hiçbir ittifakta yer almadı.

Cumhurbaşkanı adayları

YSK’nın Resmi Gazete’de yayınladığı cumhurbaşkanlığı kesin aday listesine göre, yarışın altı aday arasında geçmesi bekleniyor.

Bu isimler şöyle sıralanıyor:

CHP’nin adayı Yalova Milletvekili Muharrem İnce.
İP Genel Başkanı Meral Akşener.
AKP ile MHP’nin kurduğu Millet İttifakı’nın ortak adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.
HDP’nin adayı tutuklu İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş.
SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1 oy oranı aranacak. Adaylardan herhangi biri bu oranı geçemezse 8 Temmuz’da ikinci tur oylaması yapılacak. En fazla oy alan iki aday ikinci turda yarışacak ve en fazla oyu alan da cumhurbaşkanı seçilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz