Sessiz Yürüyüş

0
617

İstanbul Kafkas Kültür Derneği (İKKD), 20 Mayıs akşamı Kartal’daki Sürgün Anıtı’nda etkinlik düzenleyerek sürgün ve soykırımı andı.
Demokratik Çerkes Hareketi üyelerinden Murat Bingöl aynı gün saat 12:00’de İKKD-Bağlarbaşı önünden başlayıp Kartal’da sonlanan 25 km’lik bir yürüyüş yaptı.
Farkındalığı artırmayı hedefleyen sembolik yürüyüşte Murat Bingöl’e 8 kişi eşlik etti.

Büyük Çerkes Sürgününün 154. yılında anma etkinliği olarak yürüyüş düşüncesi birdenbire ortaya çıkmadı. Yaklaşık 10 aylık bir düşüncenin sonucu olarak şekillendi. Demokratik Çerkes Hareketi’nden arkadaşlarla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, hiçbir kuruma bağlı olmadan ve kimseyi herhangi bir şeye zorlamadan tek başıma gerçekleştirebileceğim, istenirse başka insanların da gönül rahatlığıyla katılabileceği bir etkinlik olması anlayışı hakim oldu. Bu yürüyüş eylemliliği son üç yıllık yaşam tarzıma da uygun düşen bir eylemlilikti. Diğer taraftan Çerkes toplumunda bireyi ve sokağı öne çıkaran eylemlilikler son yıllarda kendine yer bulmaya başlamışken bunu devam ettirmenin, farkındalığa ve hak alma mücadelesine küçük de olsa katkı sunmanın önemli olduğunu düşündük. Sürgün ve yaşanan soykırıma karşı yapılan ve yapılacak mücadele birçok aşamadan geçecek ve birçok yöntem ve araç kullanılacak uzun bir yürüyüştür. Bizim burada yaptığımız, bu uzun yürüyüşün yoluna döşenen küçük bir taştır.
Zaten son üç senedir yaklaşık 15 km. yürüyüş yapıyorum. Bu mesafeyi ara sıra 30/35 km. ye kadar uzattığım oluyor. 2017 Sürgün Anmasından sonra ‘’uzun yürüyüş’’ yapmayı düşünmeye başladım. Önce Avcılar-Kefken arasını yürümeyi düşündüm, sonra İstanbul’dan Ankara Rusya Elçiliği’ne ve TBMM’ye yürüyerek Kefken’den alınmış toprak götürmeyi düşündüm. OHAL koşulları ve tek kişilik eylem için ağır olması beni uzak tuttu. Çerkes toplumu için yeni ve farklı bir eylem tarzı olması nedeniyle çıtayı biraz alçak tutmak daha doğru göründü bana. İki ay öncesinde İKKD Bağlarbaşı/Kartal Sürgün Anıtı programı netleşmişti. Son haftaya kadar tek başıma yapacağım bir yürüyüştü. İlk ilan ettiğim gün bir arkadaşım katılma kararı verdi. Facebook grubunu kurduğumda katılacaklarını belirten insanlar oldu. Duyurunun geç yapılmış olduğu noktasında eleştiri getiren insanlar oldu. Bu insanlar yürüyüşe katılmak isteyen insanlardı. Geç haberdar olmalarından dolayı katılım sağlayamadılar.
Tek başıma yapacağım diye yola çıktığım yürüyüşe 9 kişilik bir grupla başladık ve tamamladık. Bu yürüyüşün önümüzdeki yıllarda çeşitlenerek ve çoğalarak devam edeceğini gördüm. Çok daha uzun bir hazırlık süreciyle yapacağımız bu etkinlik; katılımcı sayısı, ulaşacağı kitle, yaratacağı etki ve sonuçlar bakımından önemli bir mücadele aracına dönüşebilir.

Murat Bingöl

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz