“Son Ubıh”ın sıra dışı sunumu ayakta alkışlandı

0
734

Abhazya’nın tanınmış halk şairi Bagrat Şinkuba, doğumunun 101. yılında, kum animasyonu eşliğinde yapılan tek kişilik bir gösteriyle anıldı.

Başkent Sohum’da Abaza Tiyatrosu’nda yapılan gösteride, Türkçe’ye de çevrilen “Son Ubıh” romanıyla tanınan uluslararası üne sahip Abaza yazar Şinkuba’nın, yüz binlerce Adige, Abaza, Ubıh ve diğer Kafkas halklarını sürgüne göndermesini konu edinen metinleri eşliğinde, sürgün sahnelerini kum ile yaptığı görsellerle anında canlandıran animasyon sanatçısı Şeomir Guşenşoko’nun sunumu ayakta alkışlanan bir performans oldu.

Bagrat Şinkuba’nın sürgün tasvirlerini ise etkileyici sesi ve sahneye hakimiyeti ile hayranlıkla izlenen, Abhazya’ya bu gösteri için gelmiş olan Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin tanınmış tiyatro sanatçısı Robert Saralp seslendirdi.

Gösteriden önce bir bilgilendirme konuşması yapan Abhazya Kültür Bakanı Elvira Arselia, birkaç yıl önce Nalçik’te Bagrat Şinkuba’nın doğum günü adına Nalçik’te düzenlenen bir etkinlikte izlediği ve çok beğendiği bu solo performansı Abhazya’ya taşıma fikrinin sanatçı Robert Saralp’tan geldiğini, kendilerinin de bu projeyi desteklediklerini söyleyerek, “Kültürümüzün ve tarihimizin bir kesitinin, bu sıradışı, modern teatral performansla anlatılması özellikle gençlerin ilgisini çekecektir diye düşünüyorum” dedi.

Abhazya Cumhurbaşkanı Danışmanı Vladimir Zantaria da konuşmasında, XIX. yüzyılda yaşanan trajedi sonunda vatanlarını terk etmek zorunda kalan Adige ve Abazalarla ilgili güzel bir anlatıma sahip Bagrat Şinkuba’nın eserine atıfta bulunurken, tarihimizi en çok genç kuşakların bilmesi gerektiğini söyledi.

Anlatıma paralel olarak yapılan kum animasyonu sunumunda ise başlangıçta yüksek Kafkas dağlarında parlayan güneş altında yakışıklı bir dağlı erkek ve bir genç kadın, bahçesinde atların olduğu Kafkas evleri tasfir edilirken, ardından manzara azgın deniz dalgalarına ve perişan haldeki sürgünleri taşıyan teknelere dönüşüyor, gökteki güneş daha karanlık ve küçük, kıyıda geride kalan tek tük atlılar, kapalı gözleriyle beşiğinde yatan çocuk, başında hasta görüntüsüyle annesi, kederli bakışlarıyla yaşlılar kaplıyor sahneyi.

Böyle görüntülerle devam eden animasyonun sonunda yine Kafkas dağları çizdi sanatçı ama artık daha karanlık ve sönük bir manzaraydı bu ve kıyıda başı önüne eğik, asasına dayanmış kederli bir yaşlı görüntüsüyle sembolize edilmişti son durum.

Final selamından sonra seyirciler oyuncu Robert Saralp ve başarılı animasyon sanatçısı Şeomir Guşenşoko’yu dakikalarca ayakta alkışladılar.

12 Mayıs 1917 yılında Abhazya’nın Oçamçira şehrine bağlı Çlow köyünde doğan Abhazya halk sanatçısı, yazar, şair, folklorist Bagrat Şinkuba 2004 yılında vefat etmişti.

Edebiyatın çeşitli dallarında eserler veren, önemli bazı eserleri Abazacaya çevirerek edebiyat dünyasına kazandıran yazarın ününü yurt dışına taşıran eseri, 1974 yılında basılan, “Son Ubıh” adıyla Türkçeye çevrilen “Vatanı Terkedenlerin Sonuncusu” isimli romanı oldu.

İki tanınmış Rus yazar tarafından Abazacadan Rusçaya çevrilerek basılan bu eser daha sonra Almanca, Türkçe ve diğer Avrupa dillerine de çevrilmiştir. (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz