Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde Kanjal Zaferinin 310. Yıl Mesajları

0
538

KAFFED

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde Kanjal Zaferinin 310. Yıldönümü nedeniyle kutlamalar düzenlemek üzere Zafer anıtının bulunduğu bölgeye gitmek isteyen atlıların yolunun, Kendelen (Кенделен) köyünde Balkar köylüler tarafından kesilmesi ve güvenlik güçlerinin de geçişi engelleyici müdahalesi ile başlayan olaylar endişe verici boyutlara tırmanmıştır.
Atlılar yollarını değiştirerek farklı bir dağ yolundan anıt bölgesine ulaştılar. Ancak, bu engellemenin duyulması ve dönüş yolunda yine engelleme ile karşılaşılacağına ilişkin duyumlar ile tetiklenen ve seyahat hakkının engellenmesine tepki duyan kitlelerin harekete geçmesi ile büyüyen olaylar, hem ilgili köyde hem de Nalçik şehir merkezinde geniş çaplı protestolara dönüşmüştür. Bu protestolar sırasında bazı güvenlik görevlilerinin aşırı ve orantısız şiddet uygulaması anavatan ve diasporada tepkinin daha da şiddetlenmesine yol açmıştır.
Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Genel Kurulu nedeni ile Nalçik’te bulunan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) heyeti, olayları yakından takip etmiş, genel merkezimizi anlık olarak gelişmeler konusunda bilgilendirmiş ve koordineli şekilde gerekli müdahalelerde bulunmuştur. DÇB Genel Kuruluna ara verilerek Divan Başkanı Nehuş Zavurbi başkanlığındaki bir heyet olay yerine gitmiş ve çeşitli görüşmeler gerçekleştirmiştir. Genel Kurulun sonraki bölümünde de konu detaylı şekilde tartışılmış; bu tür çatışma ortamlarının tekrarlanmaması ve çözüm konusunda gelecek yıllarda programın resmi kutlamalara dönüştürülmesi dahil bazı önlemler ele alınmıştır.
Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yuri Kokov ile yapılan görüşmelerde de sorunun büyümeden çözülmesi, önümüzdeki yıllarda benzer olayların yaşanmasının engellenmesi ve olaylar sırasında gözaltına alınanların serbest bırakılması konuları ele alınmıştır. Cumhurbaşkanı Kokov ise olayları yakından takip ettiklerini ve gerekli adımları atacaklarını belirtmiştir.
Dünyanın çeşitli bölgelerinin çalkantılar içerisinde barış ve huzur ortamından hızla uzaklaştığı mevcut konjonktürde; anavatanımız ve diasporamız açısından son derece önemli olan Kabardey Balkar Cumhuriyetinde barış ve huzur ortamının korunması adına tüm tarafları akıl ve hukuk çerçevesinde hareket etmeye, her türlü kışkırtmadan ve kışkırtıcıdan uzak durmaya, barış ve huzuru koruma konusunda dikkatli ve özenli davranmaya davet ediyoruz.
Yaşanan olayların tekrarlanmaması ve olumsuz sonuçlarının ortadan kaldırılması amacı ile;
– seyahat hakkı başta olmak üzere tüm hakların kamu otoriteleri tarafından güvenceye alınması,
– olaylar sırasında gözaltına alınanların haksız bir cezalandırmaya tabi tutulmaksızın serbest bırakılması,
– olaylarda orantısız güç kullanan güvenlik gücü mensupları ve bu yönde emir veren amirleri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması,
– taraflar arasında geleneksel toplumsal diyalog mekanizmalarının işletilmesi,
– tarihi olayları husumet değil birlikte anma ve anlama olgunluğuna erişilmesi gerektiğine dair inancımızı ve çağrımızı kamuoyu ile ve yetkililerle paylaşıyoruz.

Kafkas Dernekleri Federasyonu

Eskişehir-Ortak Basın Açıklaması

Kafkasya’da yaşanan üzücü olaylar hakkında Rusya Federasyonu ve Türkiye’de topluma mal olmuş Kafkasyalılar ile kimi sivil toplum kuruluşlarının sosyal medyada ve basında pervasızca ve talihsizce açıklama ve bilgi paylaşımı yaptığı, oluşan bu bilgi kirliliğinin ise çoğu zaman maksatlı ve kışkırtıcı yönde olduğu gözlerden kaçmamaktadır.
Kabardey -Balkar Cumhuriyeti’nde yaşanan gelişmeleri Eskişehir Kuzey Kafkas Karaçay Balkar Derneği ve Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği olarak derin bir üzüntü ile takip etmekteyiz. Bununla beraber yüzlerce yıldır beraber yaşayan iki kardeş topluluğun, kendilerini karşı karşıya getirmek isteyenlere geçmişte olduğu gibi bugün de fırsat vermeyeceğine dair inancımızı, halklarımız arasında meydana gelebilecek anlaşmazlıkları hiçbir şekilde taraf olunabilerek gelişmeler olarak görmediğimizi belirtmek isteriz. Kuzey Kafkasya’nın gerilimlere, etnik çatışmalara, savaşlara ve sürgünlere değil, barışa kardeşliğe, demokrasiye ve özgürlüğe ihtiyacı vardır. Bu coğrafyada yaşayan tüm halklar ve diasporaları, hepimizin geçmişteki acı hatıralarımızı tekrar hatırlayarak kendimize gelmeliyiz. Bu gelişmeler ile ilgili anlaşmazlıkların çözümüne yönelik üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Eskişehir Kuzey Kafkas Karaçay-Balkar Kültür ve Yardımlaşma Derneği
Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği
Yönetim Kurulu Başkanları
Musa KORKMAZ
Cihan ERTOK

KAFKAS VAKFI

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinde yaşanan gelişmeleri derin bir üzüntüyle takip etmekteyiz. Bununla beraber Kafkas Vakfı olarak; yüzlerce yıldır beraber yaşayan iki kardeş topluluğun, kendilerini karşı karşıya getirmek isteyenlere geçmişte olduğu gibi bugün de fırsat vermeyeceğine dair inancımızı, halklarımız arasında meydana gelebilecek anlaşmazlıkları hiçbir şekilde taraf olunabilecek gelişmeler olarak görmediğimizi, anlaşmazlıkların çözümüne yönelik üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ve itidal çağrımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Kafkas Vakfı Yönetim Kurulu

ПРИЗЫВ К МИРУ

Глубоко сожалеем, о тех печальных событиях сложившиеся в Кабардино-Балкарской Республике. Мы – Кавказский Фонд, считаем, что эти два братских народа живущие вместе испокон веков, не дадут спровоцировать себя на междоусобия. И так же мы против этих событий и готовы сделать все возможное для урегулирования конфликта. С уважением объявляем всему обществу нашу помощь урегулировать конфликт.

Совет Директоров Кавказского Фонда

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz