Kendelen olayları Yuri Kokov’u görevinden etti

0
680

Kendelen’de yaşanan olaylar Kabardey-Balkar Cumhurbaşkanını görevinden etti. Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin aniden Yuri Kokov’u görevden aldı ve yerine eski cumhurbaşkanlarından Valery Kokov’un oğlu Kazbek Kokov’u atadı.

Gazeteci ve belgesel film yönetmeni İlyas Bogatirev bu beklenmedik değişiklikle ilgili sorularımızı yanıtladı.

-Kabardey-Balkar’daki atamanın Kendelen’de yaşananlarla bir ilgisi olduğunu söyleyebilir miyiz? Neden bu kadar ani oldu? Putin genelde bölge yöneticilerinin istifalarıyla ilgili konularda acele karar vermezdi.
-Bana göre Kendelen’deki olaylar istifanın belirleyici faktörü oldu. Genel olarak değerlendirdiğimizde Yuri Kokov görevi süresince verimli çalışmalar yapmadı gibi görünüyor. Sosyo-ekonomik anlamdaki çalışmalarını kastediyorum.

Yuri Kokov’un liderlik stili bir çeşit gizlilik barındırıyordu: Kamusal yaşama minimum katılım, gazetecilerle ender ve yavan bir iletişim, yönetimde şeffaflığın eksikliği… Temel prensip “Hiçbir çözüm üretmeden her şeyin nasıl sessiz ve sakin olacağı” idi.

Ülkede onunla ilgili sessizlik hakimdi, bir mezarlık gibi… Ama Kendelen’de Yuri Kokov’un tam da korktuğu şey oldu. Bu çok önemli dönemde halkla yüz yüze gelmekten kaçındı ve sessizliğini korudu.

Bir cumhuriyetin liderinin bu davranış şekli kabul edilemezdi. Eğer Kendelen’e gidip önemsiz de olsa bir şeyler söyleseydi bir süre daha görevde kalabilirdi. Ama böyle olmadı ve Putin’in ani kararı ülkedeki birçok insanı şaşırttı.

Sanırım Kazbek Kokov’un adaylığı bu olaylardan önce de belliydi ama Kendelen’de yaşananlar ani karar konusunda bir katalizör oldu.

-Yeni başkan hakkındaki değerlendirmeniz nedir? Ülke onun liderliğinden ne gibi beklentiler içine girebilir?
-Kazbek Kokov’a çok saygı duyarım ama karakteri, yaşamı ya da siyasi deneyimi ile bu göreve layık olduğunu söyleyemem. Bana öyle geliyor ki Kabardey-Balkar’ın gerçek liderleri, Arsen Kanokov’un ülkeden ayrılmasıyla kaybedilen gücü yeniden kazanmak isteyenler olacaktır. Bu insanlar, Arsen Kanokov döneminde etkin faaliyetler başlatan ancak Yuri Kokov döneminde tasfiye edilen hırslı ve işgücüne sahip kişilerdir. Kanokov ekibinin intikamı, ekonomik kaynak bulma çabası konusunda olumsuz etkilere neden olabilir.

-Kafkasya’da iktidarın hanedanlığa doğru gittiğini düşünüyor musunuz?
-Rusya’daki iktidar da hanedanlık zaten. Kafkasya da federal düzeyde şekillenen kurallar konusunda muaf tutulamaz. Rusya’da birçok siyasi ve finansal makam akrabalarla dolu…
Kuzey Kafkasya’da siyasi ve sosyal alanları bir tarlaya benzetirsek bu alanlar öylesine biçilmiş ki liyakat sahibi parlak insanların büyümeye vakti yok. Bu yüzden de merkezi otoritelerin kontrol altında tutabildiği yöneticilerin oğulları ve yeğenleri göreve atanıyor. (onkavkaz.com)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz