Çeçen ‘siyasi tutuklu’ya ödül

0
500

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından düzenlenen Vaclav Havel Ödülü, Rusya’da tutuklu bulunan Memorial İnsan Hakları Merkezi Çeçenya Başkanı Oyub Titiyev’e verildi.

Ocak ayında Çeçenya’da bir mahkeme, arabasında uyuşturucu bulundurduğu gerekçesiyle gözaltına alınan insan hakları savunucusu Oyub Titiyev hakkında tutuklama kararı almıştı. Gözaltı kararının asıl gerekçesinin siyasi olduğu ve Çeçen lider Ramazan Kadirov’un bunda rolü olduğu iddia ediliyor.

İnsan hakları merkezi Memorial, Titiyev’in tutuklanmasının, Çeçen lider Ramazan Kadirov’a yönelik eleştirilerinden kaynaklandığını savunuyor.

Memorial, ayrıca polisin Titiyev’in ailesinin evine baskın yaparak tehdit ettiğini öne sürdü. Titiyev’in oğlu ve erkek kardeşi de karakola çağrıldı.

Memorial’dan yapılan açıklamada, polisin aileyi tehdit ederek Titiyev’i itirafa zorladığı belirtildi. Uluslararası Af Örgütü de bir duyuru yayınlayarak Titiyev’i ‘siyasi tutuklu’ olarak niteledi.

ABD ve AB, Titiyev’in tutuklanmasından duyduğu kaygı nedeniyle Rusya’ya çağrıda bulunmuş ve Rusya’dan insan hakları savunucusunun serbest bırakılması istenmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz