1926’da Sakarya-Hendek’te Abaza bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kuas, sınıf mücadelesine en alttan başladı. Erken yaşlarda lastik fabrikalarında işçi olarak çalışmaya başladı. 1949’da Derby fabrikasında işyeri temsilcisiydi, 1952’de Lastik-İş Kazlıçeşme Şube Başkanı oldu, 1954’te ise Genel Başkanlığa seçildi.
Bu süreçte iki tarihsel dönemecin içinde yer aldı. Birincisi, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) kuruculuğuydu. TİP Genel Sekreterliği görevini üstlendi ve 1965’te Ankara milletvekili seçildi. Daha sonra, 1969 seçimlerinde de İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi.
İkinci dönemeç ise, Türk-İş yönetimine muhalefet ve DİSK’e giden yoldu. 1966’da Lastik-İş başta olmak üzere, Türk-İş’i eleştiren Basın-İş, Maden-İş sendikalarıyla Gıda-İş, bir araya gelerek Sendikalararası Dayanışma Anlaşması’nı (SADA) yarattılar. Daha sonra, 12 Şubat 1967’de DİSK doğdu. Rıza Kuas, her iki süreçte de öncü roldeydi.
29 Ekim 1981’de hayata veda eden bu dürüst ve mücadeleci sendikacı, tabandan gelen bir işçi temsilcisi olarak yaşadı ve Meclis’e de onlar için girdi, direnişte de onlarla birlikteydi.