Gümüşün keçeyle dansı

0
918

İstanbul Kafkas Kültür Derneği (İKKD), Ankara Çerkes Derneği ve Kayseri Kafkas Derneği’nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri “Geçmişten Günümüze Nartlar’ın Mirası” adlı sergi, İKKD Bağlarbaşı salonunda gerçekleştirildi. Sergide, geleneksel yaşamın içinde yer almış giyim ve aksesuar süslemelerinin unutulmaya yüz tutmasına karşı bir karşı duruş olarak keçeden gümüş takılara, şharxondan kıyafet süslemelerine kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler yer aldı.
Zamanla unutulmaya yüz tutan dışeyıde, şağe, vağe, denlheç, denitek gibi teknikleri yeniden günlük hayatımıza kazandırmayı amaçlayan çalışmaların başarı öyküsüdür bu sergi. Kullandığımız günlük kıyafetlerden tutun da kullandığımız aksesuarlara kadar hayatın her alanında hak ettiği yeri bulmasına verilen bir katkı, bir değer oldu sergi. Kurslara her yıl daha çok insanın katılması, diaspora ve anavatanda yeni kursların açılıyor olmasının gelecekte farklı tasarımların modern zamanlara uzanan moda akımlarına işaret edeceğinin göstergesi adete.
“Geçmişten Günümüze Nartlar’ın Mirası” sergisi Ankara ve Kayseri’de de izleyicilerin huzuruna çıkacak. Bu sergi el işi göz nuru eserlerin yapın süreçlerinin ne denli zor, ne denli sabırlı uğraş olduğunu, keçenin geleneksel motiflerle nasıl bir sanata dönüştüğünü ve gümüş ile simin nasıl da güzel bir takıya dönüştüğünü görmek isteyenler için büyük fırsat.

Önceki İçerikKadınlar ablukaya direndi
Sonraki İçerikЗэпхыныгъэхэр мэпытэх
Çurmit Sebahattin
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Çerkes Kuşçular Köyü’nde 1973 yılında doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Lise 1’den sonra okul hayatını bitirip inşaatlarda çalışmaya başladı. 1990 yılında İstanbul’a gitti. Orada İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin gençlik kollarında ve sosyal faaliyet kollarında yer aldı. 2005 yılında yayınlanmaya başlayan Jıneps gazetesinin yakınında, okuru olarak başladığı yayın serüvenine yayın kurulu üyesi olarak devam ediyor. Şimdilerde ise köyünde organik tarım yapma gayretinde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz