Adigey Cumhurbaşkanı Kumpıl’ın Türkiye ziyareti verimli geçti

0
651

Adigey Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Murat Kumpıl ve beraberindeki heyet, 23-26 Nisan tarihlerinde Türkiye’deydi. Ankara, Düzce ve İstanbul’da yoğun bir ilgiyle karşılanan Cumhurbaşkanı, dört gün boyunca önemli temaslarda bulundu.

Adigey Cumhurbaşkanı Murat Kumpıl ve Cumhuriyet’in ileri gelenlerinden oluşan bir heyet, 23-26 Nisan arasında Türkiye’yi ziyaret ederek resmi temaslarda bulundu. Kumpıl ve heyeti Ankara, İstanbul ve Düzce’de düzenlenen programlara katıldı; siyasilerle, bürokratlarla, iş insanlarıyla ve halkla bir araya geldi.

23 Nisan’da Ankara’da başlayan ve ertesi gün de başkentte geçen ziyaret, 25 Nisan’da Düzce ve Maksudiye Köyü’ndeki temaslarla devam etti ve 26 Nisan’da İstanbul’daki program ile tamamlandı.

Ankara’da yoğun iki gün

Kumpıl’ın Ankara programı oldukça yüklüydü. 23 Nisan’da sabah saatlerinde, heyetin başkente ulaşmasının ardından TOBB Üniversitesi’ne geçildi ve burada konuşmalar yapıldı. Kumpıl ve beraberindekiler, üniversitedeki programın ardından Kafkas Dernekleri Federasyonu’nu (KAFFED) ziyaret etti ve burada KAFFED yetkililerinin yanı sıra, Kafkasya Stratejik Araştırma Merkezi (KAFSAM), Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı (KAFDAV), Kafkas İşadamları Derneği (KAFİAD) ve Dostluk Kulübü temsilcileriyle de bir araya geldiler. Gün, KAFİAD’ın düzenlediği yemekle bitti.

Ertesi gün (24 Nisan) Kumpılov başkanlığındaki Adigey heyeti, temaslarda bulunmak üzere Rusya Federasyonu (RF) Büyükelçiliği’ne gitti. 19 Aralık 2016’da bir suikast sonucu hayatını kaybeden RF Büyükelçisi Andrey Karlov’un hatırası için yapılan anıta çiçek koyulduktan sonra, şimdiki büyükelçi Aleksey Yerhov ile görüşüldü.

Kumpıl ve beraberindekilerin temasları gün içinde aynı yoğunlukla devam etti. TBMM’de Türk-Rus Dostluk Grubu Başkanı Murat Baybatur ile bir araya gelen heyet, daha sonra Anıtkabir’e geçerek Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı. Anıt-kabir’in ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Kumpıl, burada şehrin yeni belediye başkanı Mansur Yavaş ve bazı ilçe belediye başkanlarıyla görüştü.

Adigey Cumhuriyeti’nden gelen heyetin bir bölümü, başkentteki bazı bakanlıklar ve kuruluşlarda ayrıca temaslarda bulundu. Sincan Organize Sanayi Bölgesi ziyaret edi-lirken; Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ankara Sanayi Odası’nda da görüşmeler yapıldı.

155 yıl önce Çerkes Sürgünü ile Türkiye’ye gelen bu Çerkes kılıcı, Düzce ziyaretinde Adigey Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Murat Kumpıl’a hediye edildi. Bu tarihi ziyaret ile 155 yıl sonra kılıç yeniden anavatanına dönmüş oldu.

Düzce’de gece yarısı konvoyla karşılandı

Ankara’daki yoğun program KAFFED’in organize ettiği akşam yemeğiyle son buldu. 24 Nisan’da gece yarısına doğru Cumhurbaşkanı Kumpıl ve beraberindekiler Düzce’ye intikal etti. Heyet, Düzce şehir girişinde yaklaşık 150 araçlık konvoyla karşılandı. Akabinde ceug ve konuşmalar yapıldı.

25 Nisan’da Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve şehrin belediye başkanı Faruk Özlü ile bir araya gelen Kumpıl, daha sonra Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün davetlisi olarak üniversite kampüsüne gitti. Kumpıl, üniversitenin rektörü Nigar Demircan Çakar ile görüştükten sonra, öğrencilerle de buluştu; yaklaşık iki saatlik program sonrası Binef At Çiftliği’nde yemek yendi. Kumpıl daha sonra Köprübaşı Köyü’ne (Haçemziye) giderek halkla buluştu. Köydeki Adige Kültür Evi bahçesindeki etkinliğe yaklaşık 1500 kişi katıldı. Program, sanatçı Gülcan Altan’ın konseri ile son buldu.

Düzce’deki yoğun ve verimli programın ardından, Sakarya’ya bağlı Maksudiye Kö-yü’ne geçildi. Burada yapılan konuşmalar ve yemek sonrası, Cumhurbaşkanı Kumpıl ve beraberindekiler İstanbul’a hareket etti.

İş imkânları İstanbul’da masaya yatırıldı

Temasların son günü İstanbul’daydı. 26 Nisan Cuma günü erken saatlerde şehrin vali yardımcısı İsmail Gültekin ile yapılan görüşmeden sonra RF’nin İstanbul Başkonsolosluğuna gidilerek temaslarda bulunuldu.

Cuma öğleden sonra, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği, ‘Türkiye-Adigey İş Forumu ve İkili İş Görüşmeleri’ organizasyonuyla geçti. Adigey Cumhuriyeti’ndeki tarım imkânına, yeraltı zenginliklerine, etkin demir ve karayolu bağlantılarına, RF’nin ekonomik açıdan faal şehri Krasnodar’a yakınlığa dikkat çekilen toplantıda iki tarafın iş insanları yeni açılım olanaklarını masaya yatırdı.

Kumpıl ve beraberindekilerin temasları akşam saatlerinde, Beylikdüzü’ndeki Çerkes Kültür Evi açılışı ile son buldu. Burada yapılan törende sahne alan, Adigey’in dünyaca nam salmış gösteri grupları Nalmes ve İslamey, seyircilere unutulmaz anlar yaşattı.

KAFFED, geçen şubat ayında Adigey Cumhuriyeti’ni ziyaret etmiş; bu ziyaret sırasında, Cumhurbaşkanı Murat Kumpıl’i, KAFİAD ve DEİK ortak bir program çerçevesinde, Türkiye’ye davet etmişti.

 

***

Murat Kumpıl

“Haçemziye’nin sadece Adigey’de olmadığını biliyor muydunuz? Bugün Türkiye’de heyetimle birlikte Düzce’deki Haçemziye köyünü ziyaret ettim. Düzce’de 40 bin Çerkes yaşıyor. Haçemziye kendi kültürünü ve dilini koruyan bir köy ve burada bizi çok sıcak ve samimi karşıladılar, kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Adige Bayrak Gününü burada kutladık. Haçemziye Adige Kültür Evi’ni gezdik.”

“Her insan kendi yurttaşlarıyla ve halkıyla gurur duyar, biz de öyleyiz. Heyetimizde meslektaşlarım var, iş adamları ve akademisyenler var. Biz dostluk ilişkilerine gerçekten önem veriyoruz, şuna inanıyoruz ki iki büyük ülke arasında dostluk kurulmasında halkımız önemli bir rol oynayabilir.”

“Türkiye ile ticari ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla ticari temsilcilik açacağız. Türkiye’den iş adamlarını ülkemize bekliyoruz”

***

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz