Abhazya’da seçimler ertelendi

0
534

Abhazya’da 21 Temmuz tarihinde yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri 25 Ağustos’a ertelendi.
20 Mayıs’ta, muhalefet bloğu eşbaşkanı Aslan Bjania’nın sağlık durumunu öne sürerek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesini talep eden muhalefet temsilcileri parlamento önünde aralıksız iki gün süren bir miting başlatmış, özel gündemle toplanan parlamentonun seçimleri erteleme talebini reddetmesi üzerine sivil itaatsizlik çağrısı yapmışlardı. 21 Mayıs günü bir süre başkent Sohum girişindeki otoyol trafiğe kapatılmış, ayrıca şehir içinde toplu taşım hizmetleri durdurulmuştu.

Neler olmuştu?

Muhalefet bloğu eş başkanı ve milletvekili Aslan Bjania, aniden rahatsızlanarak 18 Nisan 2019 tarihinde Moskova’daki bir hastaneye kaldırıldı.
Ardından, yanındaki iki koruması Kisou Darsalia ve Levan Bjania da aynı belirtilerle hastanede tedavi altına alındılar.
Abhazya Devleti, Bjania’nın tedavisi ve Moskova’daki ailesinin desteklenmesi için Rus meslektaşlarıyla
2 Mayıs 2019’da muhalefet bloğu, sağlık durumuna rağmen Aslan Bjania’yı başkan adayı olarak aday göstereceklerini açıkladı.
16 Mayıs 2019’da muhalefet, yapılan tahliller sonunda Aslan Bjania’nın kanında yüksek miktarda toksik madde ve civa bulunduğunu belirterek zehirlendiği ihtimalini öne sürdü ve sağlık durumu nedeniyle Abhazya Cumhurbaşkanı seçiminin sonbahara ertelenmesi gerektiğini söyledi.
17 Mayıs 2019 tarihinde Abhazya Güvenlik Konseyi Aslan Bjania’nın sağlık durumunu inceleyecek bir araştırma komisyonu oluşturdu.
Rusya Başsavcılığı ile ortak çalışacak olan komisyon, 20 Mayıs 2019 tarihinde Moskova’ya giderek çalışmalarına başladı.
Muhalefeti bloğu 20 Mayıs 2019 günü parlamento önünde toplanarak seçimlerin ertelenmesini talep etti.
Parlamento özel gündemle toplandı ve yapılan oylama sonunda seçimlerin ertelenmesi talebini reddetti.
Kararın bildirilmesinin ardından muhalefet temsilcileri, istekleri kabul edilinceye kadar mitingin devam edeceğini söyleyerek, süresiz sivil itaatsizlik ve ülkede olağanüstü hal çağrısında bulundular.
21 Mayıs 2019 günü muhalefet destekçileri Bzıb ve Tamış bölgesindeki otoyolu bir süre trafiğe kapattılar. Başkent Sohum’da toplu taşım araçları çalışmadı, insanlar mağdur oldu.
Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı binasında yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Her yıl Abhazya’nın başkenti Sohum’daki anıt önünde yapılan sürgün anma etkinlikleri önce kısmen, daha sonra ise tamamen iptal edildi. Miting alanı içinde kalan sürgün anıtı önünde güvenlik gerekçesiyle tören yapılamayacağı bildirildi.
Abhazya Turizm Bakanı Avtandil Garstkiya ve Turizm Birliği Başkanı Anna Kalyagina, turizm sezonu başında meydana gelen olaylar nedeniyle turistik yerlerde ve otellerde rezervasyon iptallerinin başladığını bildirdiler.
Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba halka seslenerek asıl amacın hükümetin istifası olduğu anlaşılan eylemlerin ülkenin istikrarına, ekonomisine zarar verdiğini söyledi ve halkın anayasal kurumlara güvenerek sabırlı davranmalarını istedi.
Abhazya İçişleri Bakanlığı ve Cumhuriyet Savcılığı bildiri yayınlayarak halkı hukuka uygun davranmaya, tahriklere kapılmamaya çağırdı ve provokasyona katılanların tek tek tespit edilerek haklarında işlem başlatılacağını söyledi.
21 Mayıs 2019’da uzman doktorların da katıldığı parlamento toplantısında milletvekili Aslan Bjania’nın hastalığıyla ilgili bulgular değerlendirildi.
Cumhuriyet Başsavcısı Zurab Aşba, Moskova’da çok sayıda kişinin sorgulandığını ve devam edildiğini, doktorların resmi tanısına göre hastalığın akut polinöropati olduğunu söylerken, Abhazya Cumhuriyet Hastanesi nöroşirürji anabilimdalı nöroterapisti Nara İvanba ise bulgulara göre hastalığın otoimmün olduğunu söyledi. Bazı milletvekillerinin sonuçlara itiraz ettikleri görüldü.
21 Mayıs 2019 günü geç saatlerde muhalefetin üç temsilcisi ile Cumhurbaşkanı Raul Hacimba tekrar biraraya geldiler. Görüşme sonunda uzlaşmaya varıldı ve seçimlerin 1 ay 4 gün ertelenmesine karar verildi.
Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçimi 21 Temmuz 209 yerine, 25 Ağustos 2019 tarihinde yapılacak.
Kararı miting alanında duyuran muhalefet temsilcilerinden Teymuraz Kişba, uzlaşma kararı için Cumhurbaşkanı Hacimba’ya, arabuluculuk görevi için Savunma Bakanı Mirab Kişmariya’ya, sabırları için kolluk kuvvetlerine teşekkür etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz