Bir grup arkadaşın bir araya gelerek oluşturduğu “Köstebek Kolektif”, yayınevi projelerini tarımsal üretimle desteklemek amacıyla birkaç yıldan beri yerli atalık tohumlarla, kimyasal ilaç veya suni gübre kullanmadan, kolektif olarak mısır ve fasulye üretiyor. ‘Mısır ektik, kitap biçiyoruz’ diyor.
Bu sene Jıneps gazetesi de üretim planına dahil oldu ve Saz Köyü-Düzce ve Ketenciler Köyü-Kocaeli’nde ortak bir çalışma yapıldı. Jıneps olarak çok önemsediğimiz ve “Jıneps Dostları”nı da aramızda görmek istediğimiz bu çalışma, karşılıklı inisiyatif ve taahhütlerle, güven ilişkisi içinde bir dayanışma ortaklığı olsun istiyoruz. Bu dayanışmayı da “topluluk destekli tarım” adı verilen modelle gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
“Topluluk Destekli Tarım” modeli neleri hedefliyor?
* Yerel dayanışma pratiklerinin gelişmesini sağlamanın yanı sıra, yerel ekonomi ve üretimin de güçlenmesini ve sürdürülebilir olmasını sağlıyor.
* Üretici ve tüketici arasında ürün alışverişinin ötesinde bilgi paylaşımının yanı sıra aracısız bir iletişim kurmaya imkân yaratarak tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerinin yön verdiği, üreticinin üretim sürecinde yalnızlaşmadığı ve ürüne yabancılaşmadığı bir üretim biçimi ortaya konuyor.
* Ekolojik ve adil üretimin yalnız faydası değil, riskleri de iki taraf arasında eşit şekilde paylaşılıyor. Tüketicinin hasat sonrası alacağı ürün için taahhüt vermesi ve ön ödeme yapması, çiftçilerin üretim planlamasının kolaylaşmasını, üretim için gerekli finansmana erişebilmesini ve üretim girdilerini borçlanmadan tedarik edebilmesini sağlıyor.
* Çiftçilerin tüketiciye, tüketicilerin üretici ve ürünlerine doğrudan ulaşabilmesi, piyasadaki belirsizlikten azade olarak, üretimden önce, ortak belirlenen bedel aracılığıyla, hem üreticinin emeğinin bedelini adil biçimde almasına hem de tüketicinin daha uygun ücret karşılığında bu ürünlere ulaşabilmesine yardımcı oluyor.
Alternatiflerin mümkün olduğu kadar zengin olduğunu gösteren bu deneyime ortak olmak, size en yakın ortak noktalardan süt mısır ve mısır unu ürünlerini almak için form doldurarak bize ulaştırmanız veya aşağıdaki telefon numaralarına ulaşmanız yeterli olacaktır.
Taleplerinizi dağıtım noktalarından teslim alabilirsiniz. İstanbul dışındakiler kargo bedelini ödemek kaydıyla ortaklığa katılabilirler. İstanbul’da yaşayan katılımcılar ürünlerini dağıtım noktalarından alabilecekler.
Tahmini olarak süt mısırları ağustos başı, un ve kuru mısır koçanlarını eylül ortası gibi teslim edeceğiz.
Ürünlere ulaşırken, ortaklarınızla sohbet edebilir, hasat sürecinde elbirliği yapabilirsiniz. “Böyle bir etkinliğe çocuklarımla katılmak isterim” derseniz birlikte hasat yapmak için ağustos ayı içerisinde bir hafta sonu (kesin tarih katılımcılara bir hafta önceden bildirilecektir) Kocaeli – Ketenciler Köyü’ne gelerek sizinle aynı hayali kuranlarla bir arada güzel bir deneyimi paylaşabilir ve belki de ‘mümkün’ olan yeni birliktelikler oluşturabilirsiniz. Duyurular için takipte kalın!
Jıneps
Atalık tohumlarla, ekolojik ve kolektif yöntemlerle üretilmiş ürün seçeneklerinden birini 150.-TL karşılığında edinebilirsiniz.
a) 25 adet süt mısır koçanı ve 10 kg. mısır unu.
b) 25 adet süt mısır ve 70 adet kuru mısır koçanı.
c) 25 adet süt mısır, 35 adet kuru mısır koçanı ve 5 kg. mısır unu.
Bu seçeneklerin dışında kendiniz alternatif bir paket oluşturmak isterseniz birim bedeller:
– Süt mısır koçanı 3.-TL/adet
– Kuru mısır koçanı 3.-TL/adet
– Mısır unu 15.-TL/kg.
Dağıtım Noktaları
Jıneps Gazetesi (Kadıköy)
İstanbul Kafkas Kültür Derneği (Bağlarbaşı)
Civar Kafe, Maruf Kafe (Kadıköy)
Kuçe Yemek Kolektifi (Beyoğlu)
Yeni İnsan Yayınları (Maltepe)
İletişim
0530 238 44 17 – Köstebek Kolektif (Cihat YILMAZ)
0555 531 09 90 -Jıneps Dostları (Erdoğan YILMAZ)
Ayrıntılı bilgi ve sorularınız için
erdyil2@gmail.com
kostebektarlasi@gmail.com
Köstebek Kolektif kimdir?
https://www.facebook.com/kostebektarlasi/