“Dizilerin Şiddet Karnesi”

0
633

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Meclis’te basın toplantısı düzenledi ve en çok izlenen diziler arasından rastgele seçim yaparak belirlenen 8 yapımın birer bölümünü izleyip hazırladıkları “Dizilerin Şiddet Karnesi” adlı raporu açıkladı.

Dizileri kadına yönelik şiddet, kadının güçsüz gösterildiği, şiddet söylemenin olduğu, psikolojik şiddetin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin desteklendiği, silah ve ölüm sahnelerinin olduğu başlıklar altında incelediklerini aktaran Taşçıer, araştırmanın sonucuna göre 8 dizide toplam 23 sahnede kadına yönelik şiddet uygulandığını ifade etti.

Bir dizinin yalnızca bir bölümünde en az 3 kez kadına yönelik şiddet sahnesi bulunduğunu anlatan Taşçıer, “52 sahnede şiddet söylemi bulunurken, bunların 32’si ölüm tehdidi. Ölüm tehdidinin toplumda yarattığı olumsuz durum, özellikle çocuklar üzerindeki etki de dikkatle düşünülmesi gereken bir durum. Sansürü asla kabul etmiyoruz ancak bu dizilerin kontrol edilerek, toplum üzerinde özellikle gençler ve çocuklarda yaratacağı etki öngörülerek yayınlanması gerekiyor. Zira olumsuz etkileri maalesef toplumun şiddete olan duyarsızlığını artırıyor” dedi.

2018’de 440 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 317 kadına cinsel şiddet uygulandığını ifade eden Taşçıer, televizyon dizilerinin buna etkisinin açık olduğunu, bu nedenle “Dizilerin Şiddet Karnesi” isimli raporu hazırladıklarını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz