Абазаа Рбжьы – Abazaların Sesi – Ekim 2019

0
707

Raul Hacimba ile devam

Abhazya Cumhuriyeti Merkez Seçim Kurulu, 8 Eylül’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarını açıkladı.
Bu sonuçlara göre Raul Hacimba, Abhazya Cumhuriyeti’nin VII. dönem cumhurbaşkanı, Aslan Bartsıts ise cumhurbaşkanı yardımcısı olarak seçildiler.
Raul Hacimba oyların yüzde 47,39’unu, Alhas Kutsniya ise yüzde 46,17’sini aldı.

Kutsniya’dan itiraz
Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Alhas Kutsniya, Abhazya Seçim Kurulu’nun kararının yasadışı olduğu gerekçesiyle Abhazya Yüksek Mahkemesi’nde dava açtı.
Kutsniya’nın seçim bürosundan yapılan açıklamaya göre, Abhazya Seçim kanununun 19. Maddesi, “Kazanan adaya verilen oy, rakibine verilen oylar ve herkese karşı verilen oyların toplamından az olmamalıdır” diyor.
Ancak Seçim Kurulu seçimden bir gün önce açıklama yaparak, farklı yorumlara yol açan Abhazya Seçim kanununun 19. maddesi için kararını açıklamış ve kazananın salt çoğunlukla belirleneceğini, herkese karşı oyların, kazanan adayınkinden fazla çıkması halinde seçimin tekrarlanacağını duyurmuştu.
Kutsniya’nın itirazı, Abhazya Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi.

***

Abhazya ordusunun modernizasyonu

Abhazya Silahlı Kuvvetlerinin İttifak ve Stratejik Ortaklık Antlaşması kapsamında modernizasyonu anlaşması ağustos ayında Mirab Kishmaria ve Sergey Shoigu tarafından imzalandı.
Rusya Federasyonu’nun resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Rusya Federasyonu ile Abhazya Cumhuriyeti arasında daha önce imzalanan İttifak ve Stratejik Ortaklık Antlaşması kapsamında yer alan, Abhazya ordusunun modernizasyonunun maliyetinin finanse edilmesi anlaşması, Başbakan Dimitriy Medvedev tarafından onaylandı.
Rusya yasalarına göre anlaşma daha sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sunulacak.

***

Abaza Acıkası, İtalya’da tanıtıldı

Dünya Abaza Kongresi (DAK) Yüksek Konseyi Özel Departman Başkanı Kan Tania, Abhaz acıkasını, her yıl düzenlenen Uluslararası Biber Festivali’nde, İtalya’nın Diamante kentinde sergiledi.
Abhazya’nın popüler festivale katılımı, Abhazya Cumhuriyeti’nin İtalya ve AB ülkeleri Diplomatik Temsilciliği, “Avrupa-Abhazya Birliği” ve Dünya Abaza Kongresi ekibi sayesinde mümkün oldu.
DAK Yüksek Konseyi Özel Departman Başkanı Tania, “Bu tür festivallerde yer almak son derece önemli” diye vurguluyor ve ekliyor: “Abhazya’nın geniş uluslararası tanınmasının eksikliğinde, bu tür formlar Abhazya hakkında mümkün olduğunca daha çok insanın bilgi edinebilmesi için çok gereklidir”.
27 yıldır düzenlenen festival yılda en az 150.000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Tania bu sebeple bu festivali iyi bir fırsat olarak değerlendirmekte.
Tania, “Abhazya’nın İtalya’daki diplomatik misyonu Abhazya’nın yurtdışındaki olumlu imajını teşvik etmek için her zaman yaratıcı yollar aramakta ve bulmakta. Ve şimdi, Dünya Abaza Kongresi Abhazya kamu diplomasisine destek vermesiyle, kültürümüzün, geleneklerimizin ve tarihimizin tanıtımı için yeni fırsatlar açılıyor” dedi.
DAK ekibinin rolünün, stantta gösterilecek ürünleri bulmak ve stant çalışmalarını koordine etmek olduğunu açıkladı. Kongre Abhaz standını Kan Tania önderliğinde temsil ediyor, sergilenen ürünler ise girişimciler Astamur Kortaa ve Gunda Hewitt-Kortaa tarafından üretiliyor.
Tania, “Stant büyük ilgi gördü, insanlar acıkayı çok beğendi. Standa ek olarak, dün gece Diamanta’nın merkez meydanında bir acıka tadımı yapıldı. Yerel şefler, Abhaz acıkasının tadına övgüler yağdırdı” dedi. Ayrıca Diamante’deki festivalin İtalya’da biberden üretilen ürünlere adanmış tek festival olmadığını, ancak “en popüler ve uluslararası” festivaller arasında olduğunu da sözlerine ekledi. Festivale her yıl daha fazla ülke katılmakta. Bunlar arasında, baharatlı yiyeceklerin popüler olduğu AB ülkeleri ve bölgeleri – Latin Amerika, Asya ülkeleri ve Abhazya’nın gibi ilk kez katılan Çin ve Libya vardı.

***

ABHAZFED Eğitim Çalıştayı Düzce’de yapıldı

Yaklaşık 5 ay kadar önce; ülke genelinde çalışan öğretmenlerimiz ile temasa geçen Abhazfed, toplumumuza eğitim konusunda sağlanabilecek desteğin, konuda ehil olan öğretmenlerimiz tarafından planlanmasını ve hayata geçirilmesini talep etti.
Federasyonumuzun talebine çok samimi ve olumlu yaklaşan öğretmenlerimiz, 5 aylık süreçte ön hazırlıklarını tamamladıkları ve yakın gelecekte hayata geçirmeyi planladıkları organizasyonu, 21 Eylül 2019 Günü Düzce Çapyak (Matsara) Köyü’nde toplumumuz ile paylaştılar.
Derneklerimizi birer eğitim yuvası haline dönüştürecek olan program sayesinde; lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan kardeşlerimiz ilgili dersleri uzmanindan dinleyebilecek, 7-14 yaş arası çocuklarımız ise, Abaza Mutfağı Atölyesi, Aleyfa-Kebze Atölyesi, Sanat Atölyesi, Dil Eğitimi Atölyesi, Sanat Atölyesi, Teknoloji ve Doğru Sosyal Medya Kullanımı Atölyesi, Etno Spor Atölyesi, Medya ve Kitap Okur-Yazarlığı Atölyesi, Din Eğitimi Atölyesi programları ile eğitimlerine destek alabilecekler.
Çapyak Köyünde yapılan Eğitim Çalıştayına; Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Akhusba ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanı İlhan Kuazba ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Dünya Abaza Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Bışnuh, Halilbey Köyü Muhtarı Engin Ajiba, Soğuksu Köyü Muhtarı Recai Vanaca, Efteniye Süleymanbey Köyü Muhtarı Murat Kuazba, Azmimilli Mahallesi Muhtarı Hakan Gitsba, Abhaz Basın Emekçileri Necdet Aguma ve Özen Atsanba, kıymetli öğretmenlerimiz ve çok sayıda soydaşımız katıldı.
Abhaz Dernekleri Federasyonu (ABHAZFED) olarak; toplumuna hizmet etmek için hevesle çalışan öğretmenlerimize, organizasyona ev sahipliği yapan Sayın Nihal Gurzanıpha’ya, cemiyete gün boyu hizmet eden köy gençlerine ve duyarlılık göstererek katılım sağlayan dostlarımıza teşekkür ederiz.

ABHAZFED

***

Geleneksel kıyafet dikimi

Alaşara Vakfı desteği ile gerçekleştirilen geleneksel kıyafet dikimi kursları Sohum’da tamamlandı. Terzilik okulu “Moda-Teks” öğretmenlerinden Ketevan Lihobabenko, eğitimlere katılan öğrencilerin çok uzun zamandır geleneksel kıyafetlerle ilgilendiklerini belirtti.

***

Genel Kurul

Karaelmas Abhaz Derneği’nin Çaycuma’dadaki binasında yapılan, Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Mesut Papatya’nın da katıldığı genel kurul toplantısında yeni yönetim kurulu belirlendi.

Yönetim Kurulu
Aydın Vardan, Çiler Girgin Başoğlu, Gülsan Geldi, Serhat Arslan, Zehra Alp, Mutlu Arslan ve Gökhan Çetin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz