Kitaplar… Sohbetler…

0
519

Eylül ayının son haftasında Harvard Üniversitesi’nden Prof. Sarah Elizabeth Lewis ve Princeton Üniversitesi’nden Prof. Nell Painter Türkiye’deydi. Türkiye diasporasındaki Çerkeslerin, özellikle antropologlar tarafından “Beyaz Irk”ın karşılığı olarak “Kafkas” tanımının kullanılmasına ilişkin görüşlerini öğrenmek isteyen Lewis ve Painter, İKKD ve Şamil Vakfı’nı ziyaret ettiler. Prof. Lewis’in, hazırlıkları yaklaşık on yıldır süren konuya ilişkin kitabı yakında yayımlanacak.

Amerikalı antropolog Dawn Chatty, 11 Ekim Cuma akşamı İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin konuğuydu. Geçen günlerde Koyusiyah Yayıncılık’tan çıkan “Modern Ortadoğu’da Zorunlu Göç ve Mülksüzleştirme” adlı kitabında “yirminci yüzyılın başında bir savaşın küllerinden ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıntılarından yeniden inşa edilen Ortadoğu’da, yeni çizilen sınırlarla birbirinden ayrılan ‘mekanlar’da kendilerini anavatanlarından koparılmış mülteciler olarak bulan halkları konu alan” yazar ile çalışması ekseninde zorunlu göç, sürgün, bölgedeki Çerkesler üzerine konuşuldu.

19 Ekim Cumartesi günü ise Ömer Türkeş’in moderatörlüğünü üstlendiği, Masis Kürkçügil’in konuşmacı olduğu Beyoğlu Mephisto Kitabevi’ndeki “Tarih Yazımı ve Kafkasya Tarihi” başlıklı sohbette, Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan, James Forsyth’in “Kafkasya” adlı kitabı ele alındı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz