Çeçen aile, Rusya’da yılın “Kırsal Bölge Ailesi” seçildi

0
1171

Çeçenya’nın Şelkovski bölgesinde yer alan Grebenskaya Köyü’nde yaşayan Nadaev ailesi, “2019 Yılının Ailesi” yarışmasının “Kırsal Bölge Ailesi” kategorisinde birinci seçildi ve gazetecilerin ilgisini çekti. Yarışmayı kazanmış olmalarına sevinseler de bu büyük ilgi biraz yük olmaya başladı.

Ev sahibesi Havra, masaya tatlı tabağını koyarken mahcup bir ifadeyle “Akrabalarımız için biraz rahatsız edici oldu bu ödül. Çünkü ülkede çalışan, çiftçilikle uğraşan ve çocuk yetiştiren birçok aile var” diyor.

Çalışan, çiftçilikle uğraşan ve çocuk yetiştiren… Bu ifadeler bütünüyle Nadaev ailesini anlatıyor. Valid ve Havre 27 yıldır evli. Valid, Ulusal Muhafız Ofisi’nin belge departmanında müfettişlik yapıyor. Eşi Havra ise Şelkovski Aile ve Çocuk Sosyal Yardım Merkezi’nde psikoloji öğretmeni olarak görev yapıyor. İkisi de mesleklerinde 25 yılı devirmiş. Beş çocukları, kendilerinin inşa ettikleri güzel bir evleri, bahçeleri ve çiftlikleri var. Tüm bunları başarmış olmaktan gurur duymaları gerek…

Valid ve Havra’nın çok ortak yönü var. İkisi de Nozhay-Yurt bölgesinden 70’li yıllarda Şelkovski’ye taşınan çiftçi ailelerin çocukları… Çalışmaya çocukluktan beri aşinalar, aynı okulda eğitim görmüşler.

Valid’in askerliği ve Havra’nın üniversite eğitimi bitince Kasım 1992’de evlenmişler.

Havra, “Birbirimizi çocukluğumuzdan beri tanıyorduk, akrabalarım onun ailesini tanıyordu ve kararıma karşı çıkmadılar, hatta memnun oldular. Düğünümüz bir festival gibiydi” diyor.

Valid, ailenin en küçük çocuğuydu ve ebeveynleriyle yaşıyordu. Abileri ve yengeleri de aynı evde yaşıyordu ve en genç gelin Havra’ya çok sorumluluk düşüyordu. O günleri sevgiyle hatırlayan Havra “İnek sağıyorduk, tereyağı ve peynir yapıyorduk” diyor.

Valid’in abileri zamanla kendi evlerini inşa edip evden ayrılmış. Şu anda hepsi birbirine komşu. Valid ve Havra, Valid’in annesinin evinin yanına güneşe bakan iki odalı bir ev inşa etmek istiyorlar, projesi hazır. Valid’in annesi 90 yaşında ama sağlıklı ve kulakları da iyi işitiyor.

Valid ve Havra’nın beş çocukları var. Onları da kendi yetiştikleri kurallarla büyütmüşler: Büyüklere saygı, küçüklere yardım ve çalışma sevgisi… Sekiz yaşından itibaren Kuran öğrenmişler ve Arapça biliyorlar. Eğitim hayatları da yolunda. En büyükleri Janet, Astrahan Tıp Fakültesi mezunu ve Şelkovski Bölge Hastanesi’nde onkolog olarak çalışıyor. İkiz kardeşler Ahmed ve Magomed ise Saratov Devlet Hukuk Akademisi’nde okuyor. Kardeşlerden İnijla 10. sınıf öğrencisi ve avukat olmak istiyor, Moskova’ya gittiklerinde Moskova Devlet Üniversitesi’ni görünce “Burada okuyacağım” demiş.

En küçük kardeş Alina ise 2. sınıfta. Heüz altı yaşındayken ismini Tovrat olarak değiştirmek istemiş. Babaannesinin her gün okuduğu Kuran’da geçiyormuş bu isim. Babasıyla dama oynamayı çok seven Tovrat genellikle babasını yeniyormuş ama belki de babası pes ediyordur.

Nadaev ailesinin birbirleriyle ilişkileri sıcacık. Köyde herkes bir şeylerin ucundan tutuyor. Küçük Tovrat tavuklara yem veriyor mesela. Evin bahçesinde meyve ağaçları var. Boş zamanlarında tarlalarına gidiyorlar. Valid, 2001 yılında 400 hektarlık tarla kiralamış. Çeçenya Ziraat Bakanlığı’nın “Çiftçiliğe Başlangıç” projesinden ödenek almış ve buğday ekiyor. Aynı zamanda at ve koyun yetiştiriciliği yapıyor.

Ailenin hafta sonu tarlada ve evde geçiyor. Havra gülümseyerek “Tatil mi? Bizim tatilimiz bahçede geçiyor. Sadece yazları bir haftalığına çocukları deniz için Dağıstan’a götürüyoruz” diyor. (etokavkaz.ru)

 

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz