HDK Kadın Konferansı ve Genel Kurulu yapıldı

0
549

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) 10. Genel Kurulu, “Kapitalizm, ataerki ve faşizm öldürür; yaşamak için diren, örgütlen, inşa et” sloganıyla Ankara’da yapıldı.
4 Ocak’ta gerçekleştirilen HDK 10. Kadın Konferansı’nın ardından genel kurul 5 Ocak’ta Akar Otel’de gerçekleştirildi.

Küresel kriz
HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu, dünyayı alt-üst edecek büyük devrimsel süreçlerden geçildiğini belirterek, şunları söyledi:
“2020 yılı belki de bizim coğrafyamız için bunun karar yıllarından biri olacak. Bütün emareleri yaşadığımız coğrafyada var. İktisadi küresel bir krizden bahsediyoruz. Biliyoruz ki bu sadece ekonomik değil, toplumsal, siyasal, ekolojik, sistemsel bir kriz. Dünyanın 40 ülkesinde 7 kıtada bu krize karşı insanlık yeni bir yaşam arıyor, hayat arıyor, toplumsal kurtuluş ve devrim arıyor.”
Şenoğlu, HDK’nin “Üçüncü Yol” seçeneği ve fikri olduğunu vurgulayarak bunun soyut bir durum olmadığını söyledi.
“Soyut bir şey mi, hayır. Onun tarihselliğini ve mümkünlüğünü, dünya halkları için kılavuz olduğunu gösteren şey Rojava devrimidir. Kuzey ve Doğu Suriye’de inşa edilen federatif birliktir. Rojava’da insanlığın gördüğü şey Paris Komününde gördüğü şeydir.”

“Eski dünya çöküyor, yeni dünya doğmakta”
Ardından söz alan HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “2019 yılı mücadelenin keskinleştiği, çelişkilerin derinleştiği, kapitalizmin kendini sürdüremez hale geldiği, krizin çözülüşe doğru götürdüğünü gözlemliyoruz. ‘Eski dünya çöküyor, yeni dünya doğmakta’” dedi.
“Bizim mücadelemiz, bu sistemin karşısında başka bir hayat ve yaşamın mümkün olduğu göstermek üzerine. Bizim bir devrime ihtiyacımız var” diyen Kılıç Koçyiğit, eş sözcülük görevini 4 yılın ardından bırakacağını açıklayarak, yeni yönetime başarılar diledi.

Yeni eşsözcüler belirlendi
Yapılan konuşmaların ardından HDK’nin yeni dönem Eşsözcülüğüne İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu seçildi.
Tüzük değişikliğinin de yapıldığı genel kurulda, 121 genel meclis üye sayısı 101 olarak değiştirildi. 25 kişilik yürütme kurulu sayısı, eş sözcüler hariç olmak üzere 19 olarak değiştirildi.
Tüzük değişiminde ayrıca LGBT’liler tanımı LGBTİ+’lar olarak değiştirildi. Tüzük değişikliğinde yaşlılar ve emekliler meclisi kurularak tüzüğe eklendi. Ayrıca tüzüğün 2. maddesi olan “Kongrenin Tanımı” kısmına “yaşlılar” ibaresi eklendi.
Genel Kurul’da karar önergeleri de görüşüldü. Buna göre Adalet Komisyonu kurulması, Kanal İstanbul Projesi karşısında yürütülecek mücadele, mücadelenin ayrılmaz bir parçası olduğu kararı alındı.

Sonuç Bildirgesi

Bugün dünya kapitalist sistemi kriz halindedir. Krizin büyümesine paralel olarak bölgesel savaşlar yoğunluk kazanmakta; emperyalist öbekleşmeler arasında kızgınlaşan rekabet halkların üzerine bir karabasan gibi çökmektedir. En son İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından bir suikast ile öldürülmesi bölgemizde yeni bir savaşın fitilini ateşlemek üzeredir. Türkiye’de ise Saray rejimi, Osmanlı’yı diriltme emelleri peşinde daha dün Rojava’ya ve Rojava’da inşa edilen yeni yaşama kendi elleriyle beslediği cihatçıları da dâhil ederek saldırırken, şimdi de Libya’daki iç savaşın tarafı olan İhvancılara destek sunmak ve Libya’nın kaynaklarından pay kapmak için asker göndermektedir. Ancak savaşlara ve kapitalizme karşı Dünya’da bir hayalet dolaşmaktadır: Halkların isyanı. …
Saray-AKP-MHP bloğu aslında bir avuç iktidar seçkininden ve zenginden oluşan oligarşik bir yapının temsilcisidir. Yandaş sermaye trilyonluk ihalelerle zenginliklerine zenginlik katarken milyonlarca insan için reva görülen, üstelik jest yaptık denilerek adeta alay edercesine ilan edilen asgari ücret 2324 TL’dir. İşsizlik, yoksulluk ve pahalılık kıskacında intihara sürüklenen insanlar karşısında iktidar duymazdan gelerek seyirci kaldığı gibi, pembe ekonomik tablolarla umut tacirliği yapmaktadır.

Eski dünyanın ölmekte olduğu ama yeni dünyanın doğum sancıları çektiği bir dönemde yerelden evrensele giden alternatif bir yaşamı inşa etmek için yola çıkmış olan HDK, eskinin yeninin ömründen çalmasına müsaade etmeyecektir. Kendisinden önceki devrimci, demokratik ve sosyalist mücadele geleneklerinin hem mirasçısı hem de onları aşma iradesini taşıyan özgün bir toplamı olarak HDK, inatçı bir köstebek gibi ince ince kazarak kapitalist modernitenin altını oymaya, alternatif bir Dünya ve ülke kurma iddiasını mümkün kılacak yolları halklarımızla, emekçilerimizle, ezilen, ötekileştirilen ve dışlanan tüm kesimlerle birlikte hayata geçirmek için tavizsiz mücalesini sürdürecektir.
UMUT AĞACININ DALLARINI YEŞERTMEK İÇİN ŞİMDİ VE YENİDEN HDK ZAMANI!

Halkların Demokratik Kongresi
5 Ocak 2020 / Ankara

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz